ZertifikateJournal 4/2013: Firemní penze. Koncernům chybí miliardy

15.03.2013 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Největší německé koncerny, které jsou zastoupeny v prestižním akciovém indexu DAX, mají ve svých bilančních knihách závazky vůči svým zaměstnancům. Jejich výše dosahuje 317 mld. EUR.

V následujících letech poputuje tato částka do kapes současných zaměstnanců koncernů, kteří dovrší zákonný věk pro odchod do důchodu. Problém je v tom, že podle současných propočtů nezávislých auditorů, je majetkem DAX koncernů pokryto pouze necelých 60 procent z těchto penzijních závazků. Procentuální úroveň pokrytí ve srovnání s uplynulým rokem pokleslo o plných 7,7 procenta. Globální finanční krize tuto situaci jen zhoršila. Díky nízkým úrokovým sazbám je financování firemních důchodů těžší, což již nyní může mít dopad na vlastní kapitál koncernů. Prozatím není důvod k panice, konečně firemní důchody nejsou vypláceny ze dne na den, ale je nutné být ve střehu. Nízké úročení s velkou pravděpodobností povede k tomu, že se úroveň financování ještě více sníží.

Prozatím ne všechny německé koncerny předložily své bilance, ale i tak je na první pohled patrné, že dojde k větším “nárokům” na vlastní kapitál. Koncerny doposud kalkulovaly se zcela nerealistikými úrokovými sazbami, které nyní budou muset výrazně upravit. Dojde k odpisům z vlastního kapitálu. Pokud nebudou stačit aktiva odložená pro tento účel, je nutné najít jiné způsoby jak tyto rozpočtové díry ucpat.

Stane se tak na úkor vlastníků. Ovšem je nutné posuzovat úroveň krytí jednotlivých koncernů individuálně. Zvlášť náchylné mohou být společnosti, které svým zaměstnancům slíbily pevný důchod (tzv. defined benefid plan) a vzaly na svá bedra všechny rizika, která se mohou vyskytnout v období mezi dnem příslibu a dnem výplaty. Alternativním řešením by bylo ukládat zaměstancům důchodové příspěvky na individuální účet (tzv. defined contribution plan). Pak veškerá rizika ponese příslušný zaměstnanec, který se bude muset individuálně vypořádat s tím, jak co nejlépe uchránit své uspořené peníze před chapadly státu.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda