Pravidelný týdenní komentář k trhu

05.04.2013 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

První, nejen pro domácí parket zkrácený, dubnový týden se nesl ve znamení ústupu z rekordních úrovní akciových indexů. Především americké indexy, které dosáhly například z pozice indexu S&P 500 v úterý svých historických maxim byly pod tlakem slabších makroekonomických dat. Číslem týdne byla americká březnová nezaměstnanost, která s +88 tis. nových prac. míst zklamala očekávání +190 tis. prac. míst. Index PX za týden ztratil 1,7 % na 947 bodů. Investoři se zaměřili rovněž na čtvrteční ECB, která však novější zprávy nepřinesla, kromě opětovného mírného naznačení potenciálního snížení sazeb resp. toto naznačení bylo o něco výraznější.

Z domácích zpráv jsme sledovali konečné výsledky společnosti VIG za rok 2012. Od těch lednových předběžných však nedoznaly výraznější změny, a tudíž bez překvapení čistý zisk na 587 mil. EUR vs. oček. 588 mil. EUR. Návrh na dividendu je 1,2 EUR/akcii (3,2% hrubý div. výnos) rovněž dle očekávání. Titul zakončil týden na 955 Kč (-0,7 % t/t).

Na společnosti NWR se objevily dvě zprávy a to zastavení ocelárny Evraz prozatím na jeden měsíc. Samozřejmě to má přenesený nepříznivý vliv na potenciální poptávku po výrobě NWR. A druhou zprávou byla dohoda s bankami o ulehčení smluvních podmínek na úvěru poskytnutém právě pro NWR. Ulehčení podmínek může naznačovat potenciální slabost v číslech společnosti pro nejbližší rok. Očekávání problematického roku by mělo být již zaceněno. Titul zakončil páteční seanci na 67,6 Kč (-3,1 % t/t).

Ve čtvrtek agentura Bloomberg přinesla zprávu o přetrvávající snaze Telefonicy SM o další snížení svého zadlužení. V rámci této snahy blíže neidentifikované zdroje uvedly, že by na pomyslné listině aktiv k prodeji měl být i podíl v domácí Telefonice CR. Zmíněný text uvádí, že by se mělo potenciálně jednat o snížení podílu na 50 % ze současných téměř 70 %. Pokud by se uvažovalo o podobném snížení, pak můžeme spekulovat, jakou cestou by to bylo provedeno a v úvahu připadá i rozprodej přes trh i s využitím současného zpětného odkupu akcií. Neočekáváme, že by se našel zájemce o téměř 20 % s tím, že TEF SM by si nechala majoritu. Domníváme se, že tyto spekulace mohou přinést nervozitu na trhu a titul může zůstat pod tlakem. Současně však připomínáme, že se nejedná o novou informaci, což by mělo reakci investorů mírnit. Titul zakončil týden na 290 Kč (-4,5 % t/t).

Dle tisku realitní skupina CPI již minulý pátek zahájila úpis dluhopisů splatných v r. 2016 v celkové hodnotě 1,5 mld. Kč. Dluhopisy budou mít nominál 10 000 Kč a ponesou fixní úrok 6,05 %. Jejich účelem je refinancování stávajícího dluhu a získání prostředků na další rozvoj aktivit skupiny.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byl Philip Morris ČR (+4,4 %, 11800 Kč). Minulý týden zveřejněné lepší než očekávané výsledky společně s návrhem dividendy 900 Kč/akcii (7,6% hrubý div. výnos) se pozitivně projevily na ceně titulu. Současně se blíží poslední den s nárokem na dividendu 16.4., kdy obecně roste zájem o jinak spíše řídce obchodovaný titul. Naopak opětovně po třetí za sebou největší týdenní propad zaznamenaly akcie CETV (-9,5 %, 75,1 Kč). Na titulu se neobjevila fundamentální zpráva, a tak lze jen zopakovat spekulaci nad tím, že slabé výsledky a rovněž výhledy na rok 2013 nenutí investory výrazněji o této akcii prozatím uvažovat. Potenciální korporátní akce spojená s dosavadním hlavním akcionářem Time Warner je zatím vzdálená (očekáváme květen).

Pro příští týden se zaměříme na začátek výsledkové sezóny za 1Q13 a to na pondělní Alcou a páteční bankovní domy JP Morgan a Wells Fargo. Výsledková sezóna může opětovně přinést více rozruchu do obchodování a to především díky zveřejňování výhledu na celý rok. Konzervativnější výhledy by mohly přinést ústup z dosavadních rekordních úrovní akciových indexů. Proti jde pokračující a zvyšující se monetární uvolnění v hlavních ekonomikách světa (aktuálně Japonsko). Rovněž Italská otázka by se mohla opětovně vrátit do titulků s potenciálem nových předčasných voleb, což by rovněž přineslo zvýšenou volatilitu.

Z makroekonomického pohledu budeme sledovat americké páteční maloobchodní tržby (oček. 0,0 z +1,1 %) a spotřebitelskou důvěru regionu Michigan (oček. 78,3 z 78,6 bodu). Nesmíme zapomenout na středeční zápis z posledního zasedání FEDu, kde se může opětovně ukázat komentář nehlasujících členů FEDu o snaze omezit současné monetární uvolnění. Jen připomínáme, že podobné komentáře nemají váhu na samotnou rozhodovací politiku. V Německu pak budeme v pondělí sledovat průmyslovou produkci s oček. +0,3 po 0,0 %.

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE