Týden na komoditních trzích

08.04.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Propad na úroveň desetidenního minima zaznamenal v minulém týdnu po předešlých šesti dnech růstu nejaktivnější futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu ...

Ropa
Propad na úroveň desetidenního minima zaznamenal v minulém týdnu po předešlých šesti dnech růstu nejaktivnější futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu na burze New York Mercantile Exchange spadající do skupiny CME. Stalo se tak poté, co vyšla najevo zpráva o uzavření ropovodu Pegasus, který vede ropu z amerického státu Illinois. K uzavírce ropovodu vedl společnost Exxon Mobil Corp. únik ropy na území státu Arkansas. Společnost prozatím neoznámila, kdy plánuje toto potrubí znovu zprovoznit. První den minulého týdne představoval také nárůst rozdílu mezi cenou ropy WTI a Brent, jelikož cena ropy Brent kvůli posílení eura vůči dolaru rostla. Černé zlato dále v průběhu týdne oslabovalo v reakci na výsledek pravidelné vládní statistiky, týkající se žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ta v týdnu končícímu 29.3. vykázala větší nárůst žádostí o podporu v nezaměstnanosti v U.S., než očekávali analytici oslovení agenturou Bloomberg. Zmíněné by po sérii pozitivních zpráv ohledně výkonu americké ekonomiky z předešlého týdne mohlo napovídat spíše její stagnaci. A konečně třetí hlavní příčinou pádu ropy v minulém týdnu byl nárůst komerčních zásob černého zlata v U.S. na nejvyšší úroveň posledních 22 let. Celkově tak WTI americká lehká ropa na burze Nymex v minulém týdnu přišla o 4,53 USD a poslední obchodní seanci uzavřela na 92,70 dolarech za barel.
Pomerančový koncentrát
Úrovni ročního maxima se v minulém týdnu přiblížil nejaktivnější futures kontrakt na pomerančový koncentrát na burze ICE Futures U.S. Jednalo se o reakci na obavy, podle kterých stávající neobvykle dlouho trvající sucho a nákaza zvaná greening, způsobující opadávání pomerančů dále prohloubí ztráty na letošní úrodě v oblasti americké Floridy. Podle odhadu analytiků oslovených agenturou Bloomberg americké ministerstvo zemědělství v novém Wasde reportu 10.dubna již popáté sníží odhad letošní produkce pomerančů, a to na 137,97 miliónů boxů. Březnový odhad činil 139 miliónů. Pro růst ceny pomerančového koncentrátu vyzněly v minulém týdnu také zprávy o klesajících zásobách. Zásoby pomerančového koncentrátu monitorované burzou ICE Futures U.S. klesly ke čtvrtečnímu dni na 10,38 miliónů liber. Ve stejném období roku předešlého přitom dosahovaly 15,47 miliónů. Celkově si cena koncentrátu v minulém týdnu připsala 9,3%. Od počátku roku pak cena vzrostla již o 26%. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřel nejaktivnější futures kontrakt na pomerančový koncentrát na úrovni 147,75 centů za váhovou libru.

Pšenice
Z úrovně více jak devítiměsíčního minima se v průběhu minulého týdne odrazila na růst cena nejaktivnějšího futures kontraktu na pšenici na burze Chicago Board of Trade spadající do skupiny CME. Ve středu zaznamenala nejsilnější růst za poslední půlrok, a to v důsledku obav z poškození části úrody ozimé pšenice v oblasti Velkých plání v U.S. Počasí je zde totiž nyní pro úrodu značně nepříznivé a Velké pláně sužuje kombinace mrazu a zároveň vlhkého počasí, které navíc zpožďuje jarní výsev. Květnový futures kontrakt zároveň posiloval v reakci na zprávy, podle kterých Čína připravuje po nedávném propadu ceny odkup 16 nákladů v celkovém objemu až 960 tisíc metrických tun. Podle odhadu amerického ministerstva zemědělství navýší Čína import pšenice v letošním marketingovém roce, končícím 30.června, o 9% na celkových 3,2 miliónů metrických tun, nejvyšší objem posledních osmi let. Počítáno od úterního dne si celkově nejaktivnější futures kontrakt na pšenici v minulém týdnu připsal 35 centů a páteční obchodní seanci na burze CBOT uzavřel na úrovni 699 centů za bušl.

Colosseum a.s.
Robert Černík

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE