ZertifikateJournal 6/2013: Inflace stále v nedohlednu

15.04.2013 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Evropská centrální banka (ECB) již několik let usiluje o zhruba dvou procentní roční míru inflace v eurozóně. V minulosti však často tohoto cíle nebylo dosaženo.

Příliš silný byl růst a z něj vyplývající nárůst poptávky. Mezitím se v mnoha zemích stalo šetření prioritou. Dluhová krize je všudypřítomná, jak nám jasně ukazuje i aktuální situace na Kypru.

Není proto divu, že je inflace opět na ústupu. První odhady evropského statistického úřadu Eurostat ukazují, že v březnu ceny vzrostly pouze o 1,7 procenta, poté co v únoru to šlo o pouhých 1,8 procenta vzhůru. Inflace v eurozóně tak klesla na nejnižší úroveň od srpna 2010, přičemž klesají hlavně ceny energií. Ani v následujících měsících se investoři nemusí obávat opětovného nárůstu inflace. Odborníci ECB předpokládají, že ceny ročně porostou v průměru o 1,6 procenta, a v nadcházejícím roce by měly vzrůst dokonce jen o 1,3 procenta. Úrokové sazby by proto mohly i nadále zůstat na extrémně nízké úrovni. A dokonce nelze vyloučit ani další pokles úrokových sazeb v období recese a kupení dluhů. Ovšem pro investory to není žádná útěcha. Kdo investuje do zdánlivě bezpečných německých státních dluhopisů, neobdrží vůbec žádný úrok.

Během roku možná dojde k situaci, že investice do německých státních dluhopisů bude spojena se záporným výnosem. V Německu by k tomu nedošlo poprvé, neboť již v lednu 2012 německý stát na svých dluzích vydělával. Tehdy byly německé státní pokladniční poukázky s šestiměsíční splatností prodávány se záporným úrokem 0,01 procenta. Investoři tedy zaplatili určité pojistné, aby své peněžní prostředky mohli svěřit do rukou německého státu. Nicméně takový vývoj nemůže mít dlouhého trvání, neboť půjčka se věřiteli musí vyplatit a měla by aspoň pokrýt inflaci. Avšak dokud k tomu nedojde, bude akciový trh dále růst.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda