Fortuna: Predikce výsledků za 1Q 2013

06.05.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Fortuna zveřejní výsledky svého hospodaření za první tři měsíce letošního roku zítra před začátkem obchodní seance na pražské burze.

Objem přijatých sázek by se měl meziročně zvýšit o 18 % na 134,28 mil. EUR, přičemž tahounem bude český (69,39 mil. EUR, tj. +19 % y/y) a polský (19,28 mil. EUR, tj. +29 % y/y) trh. K mírnému růstu by mělo dojít i na slovenském trhu (37,27 mil. EUR, tj. +8 % y/y), který byl v loňském roce negativně ovlivněn odchodem velkých hráčů Fortuny. Celkově by však čistě dle vývoje přijatých sázek mělo jít o poměrně úspěšný kvartál.

Marže hrubých výher by měla dle naší predikce zůstat na úrovni kolem 23,5 %. Trend v této oblasti je přitom jasný. Marže hrubých výher se již delší dobu Fortuně snižují vzhledem k tomu, že roste důraz na poskytování sázek přes online aplikace. Tento segment je ale na druhou stranu spojen i s nižší nákladovostí, takže nižší marže nutně neznamenají zhoršení hospodaření Fortuny.

Obdobně jako u přijatých sázek bude nejsilnější růst u hrubých výher patrný v Polsku, přičemž nejslabší by mělo být z tohoto pohledu opět Slovensko. Na tomto trhu sice dojde k růstu přijatých sázek, tempo bude ale natolik slabé, že nedokáže kompenzovat snížení marží. Oproti marži hrubých výher na úrovni 26,9 % v 1Q 2012 totiž očekáváme, že dojde k jejich snížení až na úroveň kolem 23 %.

Velmi sledovaný bude samozřejmě i příspěvek projektu loterie, u kterého se očekává dosažení zisku již v průběhu 1H letošního roku. Za 1Q se dle naší predikce podaří loterii dostat ze silné ztráty (1,2 mil. EUR v 1Q 2012, celkem 3,8 mil. EUR za FY 2012) až na úroveň záporné nuly (nepřekvapil by nás však ani mírný zisk). V tiskové zprávě vydané k hospodářským výsledkům by se mohly objevit i nové informace ohledně hledání strategického partnera pro celý projekt loterie.

Velkým tématem je i navržená dividenda, jejíž kombinovaná výše je 0,67 EUR na akcii, tzn. 16% dividendový výnos k současné ceně akcie. Její schválení na valné hromadě k 28. červnu 2013 je dle nás vysoce pravděpodobné a otázkou tak zůstává pouze forma financování této dividendy a rozhodný den pro nárok na ni. Představenstvo prozatím navrhuje 11. červen, jakožto rozhodný den a 26. červen či 30. červen, jakožto data vyplacení dividendy.

Kompletní predikce výsledků ke stažení zde. zde. (524,05 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE