Týdenní souhrn dění na akciových trzích

10.05.2013 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Akciové trhy pokračovaly v růstu, přitom trhy postrádaly výraznější impulzy z makrozpráv a pokračující výsledková sezóna v Evropě také vyznívala spíše smíšeně. Jediným vysvětlením zůstává permanentní tlak, který vyvolává extrémně uvolněná měnová politika řady centrálních bank. V USA index Dow Jones poprvé v historii překonal hranici 15 000 bodů, široký index S&P500 posunul historické maximum na 1 630 bodů. Podobně i v Německu index DAX uzavřel poprvé historii nad 8 350 body. Hlavní akciové indexy v mezitýdenním srovnání rostly kolem 2% bez většího zakolísání.

Pražská burza tento trend kopírovala jenom částečně, index PX zakončil týden na 966 bodech, což představovalo růst o 0,2 % t/t. V centru zájmu investorů byla výsledková sezóna, která se koncentrovala do úterý, kdy reportovaly hned čtyři společnosti.

Čísla ČEZu za 1Q překonaly očekávání trhu na všech úrovních, čistý zisk meziročně vzrostl o 24 % na 17,9 mld. Kč (oček. 14,4 mld. Kč). Tržby meziročně mírně klesly (-1 %) kvůli nižším cenám elektřiny. Nicméně solidní čísla zastínilo zvýšení celoročního výhledu, které bylo víceméně kosmetické a nenaplnilo očekávání. EBTDA očekává ČEZ nově v tomto roce na úrovni 81 mld. Kč (dříve 80 mld. Kč) a čistý zisk 37,5 mld. Kč (dříve 37 mld. Kč). Medián tržních očekávání byl přitom 82,9, respektive 39,6 mld. Kč. Akcie reagovaly mírně negativně a zakončily týden se ztrátou 1 % na úrovni 562 Kč.

Reportovaná čísla Telefóniky ČR jsou lehce pod odhady trhu, když provozní zisk OIBDA (po poplatcích za značku) dosáhl 4,1 mld. Kč (oček. 4,26 mld. Kč). Výrazný dopad měly mimořádné náklady spjaté s restrukturalizací (odchodné zaměstnancům) ve výši 354 mil. Kč. Společnost již z letošního schváleného odkupu (2 % kapitálu) nakoupila 0,39 % kapitálu za průměrnou cenu 302 Kč/akcii. Akcie (2 % kapitálu) nakoupené v loňském roce budou dle očekávání zrušeny. Celkově byly výsledky nepříznivé, ale výraznější negativní reakce byla tlumena vysokým hrubým dividendovým výnosem (10,6 %) a akcie tak skončily beze změny t/t.

Zklamáním byly pro investory výsledky Komerční banky. I přes výrazné úspory na straně nákladů a přetrvávající nízkou úroveň opravných položek není banka schopna kompenzovat akcelerující pokles výnosů. Čistý zisk na úrovni 3 146 mil. Kč tak zaostal za očekáváním (3 254 mil. Kč). Poměrně negativní je také výhled managementu pro tento rok, kde očekává pokles výnosů o 6 % a nižší náklady o 3 %. Tato čísla indikují meziroční propad provozního zisku o 8 % a čistého zisku o více jak 10 %. Akcie v reakci oslabily o více jak 5 % t/t na 3 630 Kč, což byl největší propad v rámci pražské burzy.

Jedinou společností, která investory potěšila tak byla Fortuna, která reportovala za 1Q meziroční růst provozního zisku (EBITDA) o 34 % na 11,3 mil. EUR, při růstu přijatých sázek o 24 % r/r na 141 mil. EUR (oček. trhu 8,9, respektive 134 mil. EUR). Pozitivní je také očekávání managementu na růst finančních nákladů jen o 30-40 %, přičemž se dluh více jak zdvojnásobí kvůli refinancování starého dluhu a výplatě mimořádné dividendy. Reakce akcií byla poměrně vlažná (+2,2 %), lze však očekávat, že s blížícím se rozhodným dnem výplaty dividendy (naposledy s nárokem 6.6) by titul mohl přilákat další kupce.

Kromě výsledkové sezony stojí za zmínku ještě akcie VIG, které se v pátek (10. května) naposledy obchodovaly s nárokem na dividendu 1,2 EUR (3% dividendový výnos). VIG bylo zároveň za uplynulý týden nejvíce rostoucím titulem na pražské burze (+3,9 % na 1 060 Kč).

Příští týden pokračuje výsledková sezóna, když svá čísla představí ve čtvrtek NWR. Tržby očekáváme na úrovni 233 mil. EUR (-33 % r/r) díky nižším cenám i prodaným objemům uhlí. Na provozní úrovni by pak NWR mělo oznámit ztrátu ve výši 31 mil. EUR. Kromě čísel budou sledované komentáře k výhledu na ceny uhlí, roční cíle produkce a prodejů a další informace k projektu Debiensko.

Pro začátek příštího týdne může být důležitá schůzka ministrů financí eurozóny v pondělí, kde se bude diskutovat o pokroku s bankovní unií a možnosti přímé pomoci bankám z fondu ESM. Na pořadu jednání by rovněž měla být situace ve Slovinsku. Ke konci týdne by se naopak pozornost mohla stáčet do USA, kde v sobotu 18.5. vyprší odložený termín dluhového stropu. Pokud Kongres do tohoto data dluhový strop nezvýší, vláda USA bude fungovat ve speciálním režimu, aby dostála svým závazkům.

Výsledková sezóna v USA se blíží ke konci a z největších firem bude reportovat pouze výrobce počítačové techniky Cisco (středa) a síť supermarketů Wal Mart (čtvrtek). V Evropě bude naopak zveřejňovat výsledky celá řada firem: Deutsche Post, mediální firmy Vivendi a Mediaset a italské banky včetně Intesa San Paolo v úterý, německá RWE ve středu a belgická banka KBC Groep ve čtvrtek.

Zatímco uplynulý týden byl mimořádně chudý na makroekonomické zprávy, v příštím týdnu se bude sledovat celá řada makrodat. Týden otevře průmyslová produkce a maloobchodní tržby z Číny, u nichž se čeká zrychlení tempa růstu. Hned pondělí také přinese americké maloobchodní tržby za duben, kde se čeká pokračování poklesu (-0,3 % m/m) po slabých březnových číslech. Pro Evropu bude podstatné HDP eurozóny za 1Q13 (úterý), kde se očekává pokles -1 % r/r, a také průmyslová výroba (oček. -2,2 % r/r). Ve stejný den se bude sledovat průzkum ekonomického sentimentu ZEW v Německu (oček. mírné zlepšení). Středeční průmyslová produkce v USA za duben by měla klesnout (-0,1 % m/m) a dokreslit tak další slabá data z poslední doby. Čtvrtek přinese kromě tradičních žádostí o podporu v nezaměstnanosti také data o CPI inflaci, která se nyní sledují ve vztahu k politice Fedu. Pokud by inflace naznačila další zpomalení, zvýšilo by to očekávání na možné zesílení programu kvantitativního uvolňování. Týden uzavřou data z trhu nemovitostí (čtvrtek), kde se čeká smíšený vývoj u stavebních povolení a nově započatých staveb, a spotřebitelská důvěra Univ. v Michiganu (pátek), která by měla ukázat mírné zvýšení na 77,7 (posl. 76,4).

Vzhledem k většímu počtu makrodat, u nichž vidíme spíše riziko nenaplnění očekávání, a možné nové debatě o dluhovém stropu čekáme zbrždění dosavadní pozitivní nálady na trzích. Na příští týden máme neutrální výhled.

Autor článku

Milan Lávička  

Články ze sekce: INVESTICE