Ranní přehled: 17/05/13; PMČR, NWR, Telefonica, Pegas, Tesla, MHP

17.05.2013 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Index PX: 985 bodů (+0,5 % d/d); objem: 757 mil. Kč

Komentář k trhu

Pražská burza dokázala i ve čtvrtečním obchodování zakončit v zelených číslech a v průběhu tohoto týdne tak stále roste. Index PX uzavřel silnější o 0,5 % (985,3 b). Nejvýraznějším růstem zakončily akcie Fortuny, titul dokázal přidat 4,2 % (118 Kč). Akcie si v tomto týdnu připisují více než 9 %. Skvělou sérii devíti růstů v řadě prodlužují akcie Erste Bank, titul se tak významnou měrou podílel na růstu BCPP v tomto týdnu. Akcie zakončily na hodnotě 662 Kč (+1,8 %). Nejzajímavější obchodování však ve čtvrtek zaznamenaly akcie NWR. Po oznámení slabých čísel za 1Q13, které trh čekal, akcie rychle posílily až na ceny nad 44 Kč (přes +7 %). Pak však postupně jako v posledních dnech otěže přebrali prodejci a titul klesl až na minimální ceny 39,5 Kč, kde akcie obchodování zakončily (-3,8 %).

 

PMČR: neutrální/negativní zpráva (Analytik: Milan Vaníček)

Společnost včera zveřejnila provozní data, která především díky propadu objemů v ČR jsou pod očekáváním. Prodeje v ČR oslabily meziročně o 9,8 % vs. oček. -4,0 %. Důvodem je silnější pokles celkového trhu než jsme předpokládali (-6,5 %), protože tržní podíl se snížil "jen" o 0,9 p.b. na 50,1 %. Tržby se tak za 1Q v ČR propadly meziročně o 12 % na 1,1 mld. Kč. Objem na Slovensku propadl o 2,7 % vs. oček. -1,0 % a ostatní export vzrostl o 5,5 % vs. oček. +0,5 %.
Dle očekávání pokles na tradičních trzích je objemově vykompenzován ostatním exportem, ale v peněžním vyjádření to bude zřejmě znamenat nižší ziskovost vzhledem k tomu, že ziskovost ostatního exportu je nižší. Samozřejmě silný vliv má předzásobení před zvýšením tabákových daní v ČR od 1.1.2013 a teprve v 2Q uvidíme zda dojde ke stabilizaci. Celkově hodnotíme zveřejněná data mírně nepříznivě.

 

NWR: Negativní (Analytik: Bohumil Trampota)

NWR včera po reportování výsledků za 1Q13 pořádalo konferenční hovor. Produkt-mix by příští rok měl dosáhnout 60 % koksovatelného a 40 % elektrárenského uhlí. Předpokládáme, že možné odstavení některých dolů, nebo jejich částí se bude týkat jen provozů s nejvyššími náklady a nejméně kvalitním uhlím. To by stálo za růstem poměru koksovatelného uhlí ve složení těžby NWR (letos oček. 50/50). V příštím roce se čeká produkce 8-9mt uhlí (náš odhad 9mt). Do polského projektu Debiensko půjdou letos jen nezbytné CAPEX (10 mil. EUR), NWR nepočítá s jeho prodejem, možnost přibrat partnera na rozvoj. K prodeji koksárenských operací by mělo dojít v následujících měsících. NWR nepotřebuje vydání nových akcií vzhledem ke stávajícím operacím. Cena hlavní komodity NWR koksovatelného uhlí se zřejmě v následujících kvartálech, na rozdíl od očekávání trhu nezmění. Růst cen není podle NWR realistický. Po konferenčním hovoru se cena akcií NWR otočila a titul odepsal 3,8 % (39,5 Kč).

 

Telefonica CR: Neutrální/negativní zpráva (Analytik: Milan Vaníček)

Nový šéf ČTÚ pan Novák pro HN uvedl, že o nové kmitočty by mohl být potenciálně zájem i od jiných skupin než od PPF. Konkrétně zmínil například Tele 2 či ruské finanční skupiny. Samozřejmě je to jen úvaha, ale z našeho pohledu není nereálná. Nicméně by takovýto potenciál vyžadoval zřejmě další odložení aukce a tím umožnění případným novým zájemcům dodatečný čas pro prozkoumání stavu aukce a trhu. Již dříve jsme uváděli, že při současném stavu aukce (zvýhodnění pro nové hráče) není zcela nereálně, při dostatečném časovém posunu, že by mohlo být více zájemců. Současně však vnímáme, že domácí trh je již relativně dostatečně konkurenční (penetrovaný).

 

Pegas: Neutrální (Analytik: Bohumil Trampota)

Dnes pořádá Pegas řádnou valnou hromadu. Na programu je mimo jiné schválení dividendy ze zisku roku 2012. Návrh je 1,05 EUR na akcii. Rozhodný den je navržen na 18. října, což implikuje poslední den obchodování s nárokem na dividendu na 15. října. Výplata by měla začít 29. října. Tato dividenda znamená výplatní poměr 46,3 % a hrubý dividendový výnos 5,1 %.

 

Komentář k americkému trhu (Miroslav Nejezchleba)

Akcie na Wall Street uzavřely včerejší seanci po mírném vybírání zisků na denních minimech. Slabší makrodata přibrzdila pozitivní sentiment, potěšily naopak firemní výsledky. Technologický gigant Cisco Systems (+12,5 %) reportoval čísla nad odhady analytiků, investoři reagovali kladně také na výhled šéfa společnosti Johna Chamberse na světovou ekonomiku. Zklamání v podobě poklesu započaté výstavby na 5 měsíční minima a nárůstu počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti doplnila také kontrakce výrobní aktivity v oblasti Philadelphie. Ani horší data však nedokázala výrazněji oslabit americký dolar a zároveň spustit větší korekci na akciových trzích. Hlavní index S&P 500 zakončil den 11 bodů od historických maxim. V závěru týdne budou investoři vyhlížet výsledek spotřebitelské důvěry Univerzity of Michigan.

 

Autor článku

Atlantik FT  

Články ze sekce: INVESTICE