ZertifikateJournal 9/2013: ERSTE vstupuje na český trh

27.05.2013 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Rakouská ERSTE Bank vstoupila minulý týden na pražskou burzu s nabídkou investičních certifikátů. Banka chce prostřednictvím poboček nabízet typo produkty nejen retailovým, ale také institucionálním investorům. Kdo ale s certifikáty ve skutečnosti obchoduje?

Profesní organizace Deutsche Derivate Verband (DDV) uspořádala v květnu průzkum a ptala se soukromých investorů, jak dlouho drží v průměru investiční certifikáty ve svých portfoliích. Na online průzkumu se podílelo 2 585 respondentů, a byl proveden ve spolupráci s velkými finančními portály. Zpravidla se jednalo o dobře informované investory, kteří se při investicích rozhodují samostatně a nevyužívají poradenských služeb. Téměř 30 procent dotazovaných drží v portfoliu certifikáty několik let a používají je tedy pro dlouhodobou zhodnocování majetku. Každý čtvrtý z dotázaných pak uvedl, že certifikáty drží v portfoliu od několika měsíců až do jednoho roku. Přesně 29 procent účastníků průzkumu prodává certifikáty po několika dnech nebo několika málo týdnech. Jen 14 procent dotazovaných řídí své nákupy a prodeje jako tzv. day traders, a drží je tedy pouze po dobu jednoho obchodního dne. Investiční certifikáty se střednědobým a dlouhodobým horizontem zabírají z celkových objemů obchodů 98,5 procenta. Na rizikové pákové produkty tedy zbývá pouze 1,5 procenta, a jsou nakupovány výhradně individuálními investory. U pákových produktů jsou vyšší výnosy vyváženy vyšším rizikem. Warranty a knock-out produkty se vyplatí pouze pro investory s vyšší tolerancí rizika, a proto v zásadě nejsou nabízeny zákazníkům při bankovním poradenství.

Lze doufat, že se ERSTE poučila z chyb konkurenční Raiffeisen Centrobank, která na českou burzu vstoupila s nabídkou certifikátů již v roce 2006. Nesmyslně velké spready a téměř žádné informace o kotovaných produktech, neoslovilo příliš mnoho tuzemských investorů. ERSTE hodlá ve spolupráci s Českou spořitelnou poskytovat pro obchodování s certifikáty rozšířenou informační podporu na svém Investičním centru, zejména podrobný popis vlastností nabízených certifikátů, jejich aktuální ceny a doplňující analýzy trhu. Pro české investory jsou nejdůležitějšími parametry neustálá informační podpora a měnové zajíštění. Necháme se tedy překvapit.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda