ZertifikateJournal 11/2013: Kdy investovat? Když ne teď

24.06.2013 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Představte si následující scénář: Disponujete kapitálem ve výši několika desítek či stovek tisíc, který si můžete dovolit investovat. Spořicí a termínové účty nebo státní dluhopisy však nepřicházejí v úvahu, neboť jejich výnos se nachází na historicky nejnižších úrovních.

Nízká garance úrokových sazeb pak činí životní pojištění taktéž neatraktivním. Pro investici do nemovitostí tento kapitál nestačí, a vzít si úvěr na jejich financování také nechcete. Dále si představte, že ceny komodit klesají, ekonomika je slabá, nicméně díky silné spotřebě zoufalých obyvytel je přivedena do obtížné situace. Centrální banky na celém světě oznámily, že přijmou všechna možná opatření, aby podpořily růst hospodářství.

Globální společnosti a investoři vidí nejbližší budoucnost optimisticky. Zisky firem klesají trochu méně, než se očekávalo, ale zdají se být poměrně stabilní. Akciový trh zažívá celosvětový boom, ale v některých zemích stále není ocenění akciových společností na vysokých hodnotách. Bylo by toto výše popsané tržní prostředí, abyste zvažovali investici do akcií? – Ano? Ne? Myslíte si, že popis takové situace není pouze utopie, ale současná realita? Pokud i přes toto příznivé tržní prostředí považujete investice na finančním trhu stále ještě za příliš riskantní, pak byste opravdu neměli investovat své peníze do akcií.

Pokud však patříte k investorům, kteří už nějakou dobu čekají na onu „perfektní příležitost“ pro uložení kapitálu, uvědomte si následující: všechna rizika nikdy zcela nezmizí a především tržní riziko nelze zcela eliminovat. Kdo však chce dosáhnout výnosů, bude někdy muset překonat svůj stín a využít této příznivé situace: Ovšem bude také muset akceptovat určitá rizika. Pomocí investičních certifikátů nebo pákových produktů lze tato rizika optimalizovat a přizpůsobit individuálním postojům a potřebám.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda