Ceny zlatých dolů padly podstatně více, než cena zlata

27.06.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Mezní náklady na těžbu zlata jsou podle údajů banky Barclays na úrovni 1300 dolarů včetně kapitálových nákladů (capex cca 200 dolarů), což …

Mezní náklady na těžbu zlata jsou podle údajů banky Barclays na úrovni 1300 dolarů včetně kapitálových nákladů (capex cca 200 dolarů), což znamená, že se zlato dnes obchoduje pod těžebními náklady značné části dolů. Mezní náklady bez kapitálových nákladů se pohybují na úrovni 1104 dolarů. Průměrné přímé náklady na těžbu byly 673 dolarů.
Pokud by cena zlata propadla pod 1104 dolarů, tak by bylo deset procent produkce ztrátové, což odpovídá celosvětově těžbě 262 tun zlata. Nejvíce by byly ohroženy doly v Jižní Africe, v kterých jsou náklady nejvyšší a současně jsou zde největší nepokoje zaměstnanců kvůli nízkým platům.
Graf č.1: Mezní náklady na těžbu, průměrné náklady na těžbu a cena zlata v USD za unci (zdroj: Barclays Research)



Graf č.2: Porovnání nákladů na těžbu ve vybraných dolech v USD za unci (zdroj: Goldman Sachs)

Z vybraných dolů je na tom nejlépe australská lokalita Cadia a také důl s druhými největšími zásobami společnosti Newcrest Mining. Náklady jsou nejnižší, protože zde dochází k synergii v rámci společného těžení zlata, mědi a stříbra. Na druhé straně spektra jsou lokality Hidden Valley a Bonikro. Jejich celkové zásoby jsou ale v porovnání s dolem Cadia vcelku zanedbatelné.

Graf č. 3: Celkové předpokládané a prokázané zásoby zlata v dolech společnosti Newcrest Mining Ltd. v miliónech uncí.


Největší australská těžební společnost Newcrest Mining Ltd. (NCM) a jedna z pěti největších světových těžebních společnosti světa zaznamenala tento rok propad ceny akcií o 50 procent, což je největší pokles mezi těžebními společnostmi s tržní hodnotou více jak miliarda dolarů. 7. června byla společnost nucena na základě poklesu ceny zlata přehodnotit účetní hodnotu svých dolů o 5,6 miliardy dolarů.

Společnost vlastní zásoby v objemu 87,3 miliónů unci, což by jí mělo stačit na 40 let těžby. Do roku 2011 kopírovala cena akcií vcelku věrně vývoj ceny zlata. Od roku 2011 spadla cena akcií téměř o čtvrtinu. Dnes se obchoduje na úrovních z konce roku 2003, tedy z doby před začátkem zlaté horečky na trzích. Společnost navíc plánuje v horizontu dvou let snížit náklady na těžbu o 15 procent.
V nejbližších měsících bude zajímavé pozorovat, jestli se managementu Newcrest Mining podaří obrátit nepříznivý vývoj cen akcií. Společnost CIMB Group Holdings Bhd., která předpokládá, že do roku 2016 spadne cena zlata o dalších 28 procent, tvrdí, že správná tržní cena společnosti Newcrest Mining Ltd je minimálně na dvounásobku současné hodnoty.


Graf č.4: Cena akcií Newmont Mining Corp. (NEM) v australských dolarech a cena zlata na burze NYMEX v USD za unci (zdroj: Bloomberg)

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE