ZertifikateJournal 12/2013: DAX slaví 25 let

15.07.2013 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


V uplynulých dnech oslavil hlavní německý akciový index DAX již 25 let své existence. Celkově můžeme uplynulé období zhodnotit jako úspěšné. Před vznikem DAXu vládla totiž určitá prázdnota: V Německu neexistoval žádný národní a mezinárodně uznávaný burzovní barometr pro Blue Chips, jakým je například v USA již více než sto let index Dow Jones.

V Německu sice byly dříve kalkulována indexy od FAZ a Börsen-Zeitung, ostatní média jiných vydavatelství jimi však opovrhovala. Dále existoval také index od Commerzbank, který však ostatní bankovní domy (zejména Deutsche Bank) nepoužívaly. Teprve DAX odstranil tento indexový chaos. Již dlouho je tento index mezinárodně uznávaný a poblikává na burzovních monitorech po celém světě. 25 let dlouhá historie DAXu je plná zajímavých příběhů. Tak se například koncern Volkswagen stal na několik minut burzovního času nejcennější společností světa, když hodnota kmenových akcií vystřelila až nad úroveň 1.000 EUR. Příčinou bylo v roce 2008 uzavírání krátkých pozic, a tedy zkupování akcií Volkswagenu, které nebyly na trhu dostupné v požadovaném množství.

Mezi členy DAXu však nalezneme také společnost, která se stala tzv. penny stock. Tou byla společnost Infineon, která pak DAX právě kvůli nedostatečné tržní kapitalizaci musela v roce 2008 opustit. Pochopitelně z této „TOP 30“ společnosti odcházely a také přicházely. Společnosti Continental se to povedlo hned několikrát. Nedávno se již podruhé opět stala členem DAXu. Zavedení indexu DAX se také postaralo o to, že začaly být obchodovány odpovídající future kontrakty a opce na tehdejší německé termínové burze DTB, která vznikla v lednu 1990. V roce 1998 DTB svou činnost ukončila, když došlo k fúzi se švýcarskou SOFFEX a vznikla tak společná termínová burza Eurex. Právě DTB jako první umožnila, aby byly emitovány a také obchodovány deriváty na DAX. Není také divu, že první index certifikát, který na trh uvedla Dresdner Bank v červnu 1990, měl za podkladové aktivum právě DAX. A proto přeje ZertifikateJournal indexu DAX VŠECHNO NEJLEPŠÍ.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda