Bernanke opět s pozitivním tónem

17.07.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní obchodování na kapitálových trzích bylo tak trochu houpačkou. Evropské trhy nejprve otevřely kolem nulových až mírně kladných hodnot. Po hodině obchodování však klesly o skoro 1 % (index DAX až na 8.139 bodů, -0,63 %). Důvod, který by zapříčinil pokles trhů, nebyl zřejmý. Dle analytiků mohlo dojít k výprodeji pozic kvůli nervozitě před Bernankeho projevem.

Po 13:00 zveřejnily své výsledky hospodaření finanční domy Bank of NY Mellon a Bank of America. Čísla byla lepší a mohla tak pomoci ke zpětným nárůstům evropských trhů do kladných hodnot (index DAX + 0,41 %). Ve 14:30 přišla makrodata z US trhu práce. Horší započatá výstavba i stavební povolení pro změnu indikují pomalejší zotavení nemovitostního trhu, než se očekávalo.

Pražskou burzu stáhly především akcie ČEZ (- 1,56 %), které bez jakýchkoliv zpráv zakončily den na hodnotě 460,7 CZK. Naopak se dařilo akciím PEGAS Nonwovens a Telefónica CR.

Důležitou roli dnes sehrál projev šéfa Fedu, který nakopl trhy do zelenějších čísel (index DAX + 0,75 %). Bernanke měl obhajovat svá poslední slova ohledně měnově politických nástrojů a přístupu k ekonomice. Zmínil např., že: „Pracovní trh je daleko od spokojenosti“, „Zvažuje, jak donutit velké banky k posílení kapitálu“, dále opakoval, že zpomalení QE3 může přijít letos a ukončení v polovině r. 2014. Ačkoliv je Fed připraven reagovat, aby ubránili 2% cíl inflace, nemá žádný předem stanovený plán nákupu dluhopisů.

Celkový projev byl sice neutrální, otázkou však je, jak bude reagovat na dotazy, které mu budou večer položeny a s čím trhy překvapí. Dle mého názoru akciové trhy nemají důvod dlouhodoběji klesat, takže doporučuji využívat krátkodobějších poklesů k nákupům.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE