Pravidelný týdenní komentář k trhu

27.09.2013 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Poslední celý zářiový týden se nesl v ozvěně překvapivého rozhodnutí FEDu o neutahování současné expanzivní monetární politiky z předminulého týdne. Trhy byly poměrně rozkolísané pod vlivem komentářů některých členů FEDu, jejichž výroky dopomáhají utvářet očekávání na pokračování měnové politiky. Investoři dále sledovali vývoj v Německu po tamních volbách, kde dle očekávání zvítězila dosavadní kancléřka A. Merkelová, nicméně nemá většinu ve Sněmu, a tak hledá koaličního partnera. Mezi dalšími informacemi nesmíme vynechat makroekonomická data hlavně z Číny a USA. Čínská data překvapila pozitivně a ta americká byla spíše smíšená. Situace v Sýrii se poměrně uklidňuje, což je patrné především na ceně ropy (typu Brent), která se opětovně blíží 100 dolarové úrovni/bbl. Domácí index PX uzavřel na 960 bodech, což představovalo 0,8% t/t růst.

 

Z domácích zpráv nás zaujala informace o očekávaném nárůstu cen televizní reklamy v příštím roce. Nova i Prima očekávají shodně +10 %. Vyjádření zástupce TV Nova je v souladu s cenovou politikou firmy a rovněž může být snahou motivovat inzerenty, aby si smluvili dlouhodobé kontrakty ještě letos. CME zakončila páteční obchodování na 100 Kč (beze změny t/t).

Dále jsme rovněž sledovali dění kolem NWR. Nicméně zde jsme se novým informacím nepřiblížili. Společnost nadále z našeho pohledu logicky trvá na zavření dolu Paskov do konce roku 2014 díky neekonomickému provozu. Titul postupně odevzdává svoje nedávné zisky a na konci týdne uzavírá na 27,5 Kč (-6,6 % t/t).

Na ČEZu jsme zaznamenali několik zajímavých informací. Obchodní ředitel Svoboda opětovně prodával akcie. Rumunsko zvýšilo svůj požadavek v arbitráži po CEZ, který pochybení odmítá. Nadále přicházely zprávy okolo Temelína a jeho potenciální ne/dostavbě. A poslední informací bylo, že se neúspěšný uchazeč o dostavbu Temelína, společnost Areva, brání soudní cestou proti vyloučení z tendru. Titul zakončil páteční seanci na 501,5 Kč (+2,8 % t/t).

Telefonica CR a T-Mobile se již přihlásily do očekávané aukce nových kmitočtů pro mobilní operátory. Naopak firmy Vodafone či případně PPF zatím oznámily, že využijí případně posledního možného dne k podání přihlášky, kterým je 30.9. (pondělí). ČTÚ následně otevře a zveřejní zájemce 1.10.. Telefonica CR pátek uzavřela na 292 Kč (-1,7 % t/t).

Čtvrteční zasedání ČNB nepřineslo překvapení. Ke změnám sazeb nedošlo a ČNB rovněž neprovedla zmiňované devizové intervence. Pouze zopakovala, že nadále jsou intervence možné a rada o nich uvažuje i hlasuje.

Ještě bychom rádi poukázali na připravovanou daňovou změnu týkající rovněž BCPP. Úprava daňového zákona nově počítá s vyloučením dříve navrhované nulové sazby daně na dividendy. Rovněž prodlužuje tzv. daňový test na držbu akcií bez nutnosti platit daň z šesti měsíců na tři roky. Úpravu doznala i část o investičních fondech, kde nově budou nová daňová zatížení pro právnické osoby ze zisku 19 % a pro fyzické osoby 15 %. Dříve navrhované zdanění bylo 5 % pro fondy a nulová daň pro podílníky. Uvedené změny hodnotíme negativně pro domácí dividendové tituly či pro obchodování domácích investorů na BCPP obecně. Současně negativně vnímáme úpravy u investičních fondů, která de facto neumožní jejich vznik, a tudíž možnost dodatečných daňových příjmů. Dle našeho názoru zaniká i potenciální možnost pro zlepšení domácí burzy co se objemu týče z popudu případných nových investičních fondů.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byl CEZ (+2,8 %, 501,5 Kč). CEZ reagoval pozitivně na stabilizaci ceny elektřiny kolem 39 EUR/MW na německé burze. Jinak během týdne se na titulu objevilo několik protichůdných zpráv. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie NWR (-6,6 %, 27,5 Kč). Na titulu dochází ke korekci předchozího prudkého růstu. Investoři mohou negativně vnímat neochotu státu pomoci s dolem Paskov, což však považujeme za logické. Naopak snahu státu dále tlačit na společnost k přijmutí větších nákladů v tomto případě hodnotíme nepříznivě. Prozatím vnímáme jednání společnosti jako racionální a ekonomické.

Pro příští týden se investoři zaměří na pokračování jednání kolem dluhového stropu USA, kde nový fiskální rok začíná již 1.10. a současný dluhový strop by měl vypršet 17.10.. Během víkendu budou pokračovat jednání a základním scénářem je, že dojde k dohodě. Pozitivní výsledek bychom vnímali, kdyby k dohodě došlo již o tomto víkendu. Nicméně se dá předpokládat, že požadavky se budou více vyostřovat, a tak může být jasno až s blížícím se "posledním" dnem. Pokračující nejistota kolem tohoto tématu může působit zvýšenou volatilitu. Naopak finální dohoda může přinést optimismus.

V Evropě se investoři zaměří na středeční zasedání ECB, kde se bude sledovat, jestli dojde k dalšímu uvolnění měnové politiky. Očekávání jsou, že nedojde ke snížení sazeb, ale může být naznačeno například další LTRO, čemuž se nevyhýbal ani šéf ECB pan Draghi na nedávné přednášce pro Evropský parlament. Zvýšení monetární expanze by mohlo pomoci evropským akciím (bankám), ale bylo by negativní pro euro.

Z domácích zpráv se zaměříme na výsledek přihlášek do aukce nových kmitočtů pro mobilní operátory. Termínem je pondělí 30.9.. Oznámení ČTÚ je 1.10. a schválení zájemců do 14 dnů. Prozatím základním scénářem je účast současných třech hráčů na mobilním trhu plus PPF jakožto nový mobilní operátor. Přihlášení dalších subjektů bychom považovali za negativní zprávu pro Telefonicu CR. Naopak neúčast žádného dalšího případného čtvrtého operátora bychom považovali za pozitivní a to z jakéhokoliv důvodu.

Z makroekonomiky budeme sledovat data z Číny. V pondělí bude zveřejněn HSBC PMI průmyslu (oček. 51,2 po 50,1 bodu) a v úterý pak oficiální PMI průmyslu (oček. 51,6 po 51 bodu). V USA budeme sledovat pondělní index nákupních manažerů Chicago (oček. 54,3 po 53 bodech), úterní ISM průmyslu (oček. 55,2 po 55,7 bodu), čtvrteční podnikové objednávky (+0,2 po -2,4 %) a ISM služeb (oček. 57 po 58,6 bodech). Stěžejní informací týdne budou měsíční data o zaměstnanosti, kde se čeká +178 tis. nových prac. míst po 169 tis. v srpnu. Míra nezaměstnanosti by se neměla měnit na 7,3 %. V Německu bude v úterý zveřejněn PMI průmyslu (oček. 51,3 beze změny).

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE