Shrnutí týdne: Zastavení činnosti americké vlády bylo nečekané

04.10.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Zastavení činnosti americké vlády bylo pro trhy tento týden nečekané. Přelomovým okamžikem tento týden bylo pondělí 23:59 místního času …

Zastavení činnosti americké vlády bylo pro trhy tento týden nečekané. Přelomovým okamžikem tento týden bylo pondělí 23:59 místního času (úterý 5:59 SELČ), protože fiskální rok začíná v USA od 1. října. V úterý zůstalo doma 800 tisíc zaměstnanců federální vlády a milion dalších bude pracovat zadarmo. Naposledy se taková situace přihodila v roce 1996, kdy vláda přestala financovat výdaje na celé tři neděle. Překvapivě pro některé analytiky po oznámení o zastavení činnosti vlády propadla cena drahých kovů a rostly akciové indexy. Podle společnosti ADP vytvořil soukromý sektor v USA v září 166 tisíc nových pracovních míst. Analytici přitom počítali s lepším výsledkem 177 tisíc. Srpnový údaj byl revidován o 17 tisíc níže. To byl jeden z faktorů, který tento týden zapříčinil další propad ceny dolaru.
Ke konci týdne opadly obavy, že se prodlouží doba nečinnosti americké vlády a omezil se neblahý výhled ohledně schopnosti amerických zákonodárců domluvit se na finálním znění rozpočtu na nový fiskální rok zpomalí růst americké ekonomiky. To přispělo k obnovení růstu akciových trhů i ropy na konci týdne. Negativně pro vývoj ceny ropy vyzněl výsledek statistiky, která za měsíc září odhalila nižší růst sektoru služeb ve Spojených státech, než očekávali analytici.
Cena soji během týdne rostla v reakci na očekávání příchodu srážek, které zpomalí probíhající sklizeň v USA, či dokonce negativně ovlivní kvalitu nesklizené sóji. V následujících pěti dnech se očekávají srážky v úhrnu až 3 palců v oblasti od severní Dakoty po Michigan. Zmíněné bude mít za následek další úbytek zásob a vzroste poptávka po okamžitých dodávkách do exportních terminálů, kde se hromadí lodě čekající na nakládku sóji na export. Další tlak na dodávky sóji vytvářejí také výrobci krmných směsí, jež potřebují před zimou maximalizovat produkci.
Cena pšenice na americké burze dosáhla tříměsíčních maxim. Možnost, že přívalové deště ohrozí příští sklizeň v Rusku a na Ukrajině vyhnaly cenu pšenice na tříměsíční maxima. Cena vzrostla během čtvrtečního obchodování na 6,98 dolarů za bušl, což je nejvíce od 24. června. Cena pšenice vzrostla o 8 procent od 12. září v důsledku spekulací o tom, že se sníží produkce v oblastech okolo Černého moře až o 30 procent.
Na úroveň tříletého minima propadla v rámci úterní obchodní seance nejaktivnější futures kontrakt na kukuřici. Ta zmíněným reagovala na včerejší zprávu amerického ministerstva zemědělství, podle kterého zásoby kukuřice v U.S. k 1.září dosahovaly 824 miliónů bušlů. Přitom 12. září ve svém Wasde reportu USDA odhadovalo, že zásoby kukuřice jsou na úrovni 661 miliónů bušlů. Analytici oslovení v minulém týdnu agenturou Bloomberg očekávali, že zásoby kukuřice jsou na 694 miliónech bušlů. Od počátku roku s ohledem na očekávání rekordní úrody klesla cena kukuřice o 37%. Za posledních 12 měsíců klesla poptávka po zrninách z U.S. nejvíce od roku 1975.

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE