Pravidelný týdenní komentář k trhu

04.10.2013 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Začátek října se nesl pod tíhou nedohody amerických zákonodárců nad novým státním rozpočtem a tím pádem následnému uzavření některých federálních úřadů od 1. října. Pro trhy je tato situace z faktického ekonomického dopadu prozatím spíše marginální, ale navazuje na ni další nutný kompromis mezi zákonodárci a to je rozhodování o dluhovém stropu USA. Navýšení dluhového stropu by mělo být schváleno do 17.10. či dle některých zdrojů nejnutněji do 1.11., ale samotná nedohoda do 17.10. by byla pro trhy negativní informací. Prozatím základním scénářem je, že k dohodě dojde ještě před 17.10.. Samozřejmě se nedá vyloučit delší zdráhání, což by přineslo na trhy zvýšenou volatilitu. Vedle USA se investoři zaměřili na ECB, která ponechala sazby dle očekávání nezměněny a komentář byl rovněž dle očekávání výrazně holubičí včetně zmínky o LTRO. Domácí index PX uzavřel na 962 bodech, což představovalo 0,2% t/t růst.

 

Z domácích zpráv jsme se zaměřili na Telefonicu CR, kde došlo k podání přihlášek do aukce pro nové kmitočty pro mobilní telefonii. Překvapivě se do aukce nepřihlásila skupina PPF, která své telekomunikační aktivity (PPF Mobile Solutions) prodala jinému subjektu (Revolution Mobile = RM), který se do aukce přihlásil. Do aukce se vedle stávajících hráčů a zmíněné RM přihlásila ještě společnost Tasciene, která je navázána na skupinu KKCG pana Komárka. Celkově jsme hodnotili větší účast v aukci jako nepříznivý faktor pro TEF CR. Proti tomu jde krátkodobě faktor dividendy (9,4% hrubý div. výnos), která se s titulem obchoduje do 9.10. Titul zakončil páteční seanci na 321 Kč (+10 % t/t).

Ještě z předminulého týdne nás zaujala zpráva na NWR, které prodalo své koksárenské aktivity. Dosažená cena 70 mil. EUR +25 mil. EUR za zásoby (celkově 95 mil. EUR) nás pozitivně překvapila. Společnost prozatím potvrzuje svou nově nastolenou strategii restrukturalizace firmy. NWR uzavřelo týden na 28,9 Kč (+5,1 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Telefonica CR (+10,0 %, 321 Kč). Titul byl pod tíhou zpráv o probíhající aukci nových kmitočtů, kde se přihlásilo pět zájemců, což jsme hodnotili negativně díky očekávání zvýšené konkurence v nadcházejících čtvrtletích. Na druhou stranu se titul obchoduje do 9.10. s nárokem na 9,4% hrubý dividendový výnos, což je významnou podporou pro titul. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie ČEZ (-3,6 %, 483 Kč). Titul je pravděpodobně zprostředkovaně pod prodejním tlakem díky své expozici v maďarském MOLu, který je výrazně pod tlakem díky nevyřešené otázce kolem privatizace chorvatské INY. Chorvatsko vydalo zatykač na generálního ředitele MOL za údajné úplatky v kauze INA. Rovněž došlo k 1,3% mezitýdennímu ústupu na cenách elektrické energie na lipské burze.

Pro příští týden se investoři zaměří na situaci v USA kolem schvalování rozpočtu a dluhového stropu. Další absence konsensu mezi republikány a demokraty může působit nejistotu a volatilitu. Naopak případná dohoda především na dluhovém stropu by mohla být výrazně pozitivní signál. Současně se však domníváme, že pokračování patu má implikace pro FED, který může i z tohoto důvodu neměnit současné měnové uvolňování (QE).

V příštím týdnu rovněž začne výsledková sezóna a to těžařem Alcoa (úterý) a pak pátečními bankami JP Morgan a Wells Fargo. Celkově máme velmi nízká očekávání na výsledkovou sezónu, která dle nás může spíše působit vybírání zisků vzhledem k potenciálu snižování výhledů, což by odpovídalo slabému výhledu na růst HDP.

Z domácích zpráv připomeneme, že ve středu 9.10. je poslední obchodní den s nárokem na dividendu u Telefonicy CR ve výši 30 Kč/akcii (9,4% hrubý div. výnos). Očekáváme, že nejen díky počtu přihlášených do aukce nových kmitočtů a potenciálně zvýšené budoucí konkurenci může titul poklesnout výrazněji než je samotná výše hrubé dividendy.

Z makroekonomiky máme situaci poněkud ztíženou vzhledem k tomu, že zavření amerických federálních úřadů kromě jiného má vliv na zveřejňování ekonomických dat. Ta budou v případě pokračování nedohody mezi zákonodárci dále absentovat. V opačném případě dojde k hromadnému zveřejnění velkého balíku dat za zameškané období. V Německu budeme sledovat úterní podnikové objednávky (oček. +1,0 z -2,7 %) a středeční průmyslovou produkci (oček. +1,0 z min. -1,7 %).

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE