Čínské zásoby bavlny neustále rostou

06.11.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena bavlny již padá třináctý den v řadě a klesla na nejnižší úroveň od letošního ledna. Za tímto vývojem stojí obava obchodníků z toho, že …

Cena bavlny již padá třináctý den v řadě a klesla na nejnižší úroveň od letošního ledna. Za tímto vývojem stojí obava obchodníků z toho, že se Čína připravuje k uvolnění svých zásob. Čínské rezervy bavlny dosahují zhruba 60 milionů 480 librových žoků. Nejpravděpodobnějšími kupujícími by byly čínské textilní mlýny, čímž by se omezila spotřeba bavlny od amerických pěstitelů, kteří jsou jejich největšími dodavateli.

Pokud dojde k uvolnění čínských zásob, skončí tak období, kdy Čína měla rozhodující vliv na zvyšování globálních cen bavlny. Od konce roku 2011 zvedla čínská vláda zásoby bavlny pětinásobně. Cílem tohoto zvyšování bylo zajištění dodávek komodity místním mlýnům. Hlad Číňanů po bavlně podporoval její produkci po celém světě a udržoval zásoby v růstu. Dnes jsou tři pětiny globálních zásob bavlny v čínských rezervách.

Graf č.1 Čínské zásoby bavlny v tisících žoků (Zdroj: Bloomberg, USDA)

Problém však nastává nyní, protože ekonomika Číny neroste tak rychle jak tomu bylo před dvěma lety. Navíc místní textilky přicházejí o část svého podnikání ve prospěch levnějších konkurentů z Indie a Pákistánu.

Celá problematika okolo bavlny souvisí s pomalejším ekonomickým růstem a někteří analytici předpovídají, že cena bavlny do konce roku klesne pod 70 centů za libru. Aktuální cena futures kontraktu na bavlnu s expirací v prosinci na newyorské burze NYBOT je v úrovni 76 USc za libru. Levnější bavlna je dobrou zprávou pro spotřebitele, protože z dlouhodobějšího pohledu má vliv na ceny oblečení. Prozatím se však nižší cena promítá jenom do rostoucích marží oděvních podniků. Na druhou stranu ovšem přichází doba, kdy technická vlákna nahrazují použití bavlny v textilním průmyslu čím dál více a její spotřeba již několik let klesá.

Graf č. 2 Spotřeba bavlny ve světě a v Číně v tisících žoků (Zdroj: Bloomberg, USDA)

Státem vlastněná Čínská národní společnost bavlněných rezerv, která stojí za programem zvyšování zásob, bude mít setkání tento týden. Obchodníci očekávají, že společnost oznámí aukci zásob na konec listopadu nebo začátek prosince. Společnost ale prozatím odmítla situaci o aktuálním vývoji komentovat. V červenci však generální ředitel společnosti pan Liu Hua řekl, že se pokusí velikost zásob snížit, což by způsobilo posílení poptávky po domácí nabídce komodity.

Problémem ovšem je, že kvalita bavlny v čínských skladech je špatná a to i pro čínské mlýny. Méně kvalitní bavlna má totiž kratší a užší prameny vláken a díky tomu se obtížněji navíjí na přízi. Tkanina je tak na dotek hrubější. Špatnou kvalitu čínské bavlny potvrdil i generální ředitel společnosti Icotton Ltd., která je jedním z největších čínských obchodníků s bavlnou. Podle jeho slov čínští pěstitelé nemají dostatek kapacity na to, aby se kvalitou vyrovnali americkým producentům, takže místní bavlna se na globálním trhu zřejmě neprosadí.

Společnosti spravující čínské rezervy bavlny se podařilo při každodenních aukcích, které probíhaly od ledna do července, prodat místním mlýnům pouze 25 procent z jejich celkových nákupů. Je to dáno hlavně vysokou cenou, kterou společnost požadovala. Obchodníci očekávají, že další aukce začne ještě před koncem tohoto roku na cenách okolo 1,34 dolaru za libru, což je téměř dvojnásobek ceny futures kontraktů na amerických burzách. Je tak pravděpodobné, že situace na čínském trhu zůstane podobná i přes potenciální zvýšení nabídky bavlny ze státních rezerv.

 

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE