Komunální dluhopisy jsou v hledáčku hedgeových fondů

18.11.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Hedgeové fondy ve velkém investují do komunálních dluhopisů a agresivní taktikou rozvířily jejich stojaté vody. Trh s těmito dluhopisy v USA …

Hedgeové fondy ve velkém investují do komunálních dluhopisů a agresivní taktikou rozvířily jejich stojaté vody. Trh s těmito dluhopisy v USA dosahuje velikosti 3,7 biliónu amerických dolarů. Jejich strategie je dosáhnout vysoké úročení za financování poskytnuté samosprávám, které se dostaly do potíží.

Díky prohlubujícím se fiskálním problémům amerických měst a obcí se z oblasti komunálních dluhopisů stahuje mnoho tradičních investorů, kteří zde působily dlouhé roky. Hedgeové fondy se naopak snaží tyto dluhopisy nakoupit levně a profitovat na rostoucí volatilitě. Investice fondů se pohybují od hluboce diskontovaných dluhopisů Portorika až po dluhopisy s vysokým ratingem vydané Stanfordskou univerzitou.

Příkladem investice jsou dluhopisy samosprávního celku Jefferson County v americkém státě Alabama, který v roce 2011 požádal o ochranu před věřiteli. Některým fondů se podařilo dosáhnout výnosu 33 procent z celkového objemu dluhopisů ve výši 900 milionů dolarů. Manažeři fondů tvrdí, že jejich strategie je prospěšná pro všechny zúčastněné strany. Díky jejich účasti dochází k častějšímu obchodování, transparentnějšímu stanovení cen dluhopisů a vládní představitelé se těší z toho, že se tyto dluhopisy dostanou více do povědomí investorů. Účast fondů na trhu komunálních dluhopisů má na obce a města i motivační dopad. Investoři totiž požadují dodatečné finanční informace, které úředníci nebyli zvyklí poskytovat a tlačí na jejich lepší zveřejňování i finanční kázeň.

Hedgeové fondy, které investují miliardy dolarů bohatých jednotlivců, penzijních plánu nebo nadací, vstoupily na trh komunálních dluhopisů v době, kdy se mnozí investoři obávají zhoršené platební schopnosti měst a obcí. Tyto obavy ještě vzrostly po červencovém bankrotu Detroitu, což bylo největší selhání amerického města v historii USA. Zlá ekonomická situace v Detroitu způsobila snížení cen dluhopisů na úrovně, které jsou pro manažery fondů atraktivní, protože trh z jejich pohledu má velký růstový potenciál, pokud se znovu vzpamatuje.

Fondy se vždy snaží o restrukturalizaci daného dluhu. Například pro zlepšení situace Portorika navrhují krátkodobé financování. Tento středoamerický stát, kde žije 3,6 milionu obyvatel, má dluhy ve výši 70 miliard amerických dolarů. Hedgeové fondy, jako jsou Avenue Capital Group, Scoggin nebo Pine River Capital Management, začaly nakupovat dluhopisy Portorika v srpnu a říjnu, kdy jejich ceny prudce propadly.

Graf: Rozdíl mezi dluhopisy Portorika a tržním indexem podobných komunálních dluhopisů v procentech (Zdroj: Thomson Reuters, WSJ)


Index dluhopisů Portorika vzrostl od 15. října o 8 procent, což je dvakrát tolik než ve stejném období dosáhl americký akciový index Dow Jones.

Využít novou situaci na trhu s americkými komunálními dluhopisy může i běžný investor prostřednictvím investice do burzovně obchodovaných fondů ETF. Těchto fondů je celá řada a tabulka ukazuje šest z nich, které mají ve správě více než 500 milionů dolarů.

Tabulka: Burzovně obchodované fondy ETF (Zdroj: ETFdb)



 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE