Čína opět (ne)uvolňuje kurz jüanu

22.11.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Se změnou vyjadřování guvernéra Čínské centrální banky se opět přiblížilo zrychlení měnové reformy. Čína plánuje rozsáhlejší ekonomické …

Se změnou vyjadřování guvernéra Čínské centrální banky se opět přiblížilo zrychlení měnové reformy. Čína plánuje rozsáhlejší ekonomické změny, což mimo jiné nahrává i změně nastavení kurzu jüanu. Centrální banka chce liberalizovat svůj finanční trh, čímž se dále otevírají dveře pro již dlouho zmiňované volnější obchodování čínské měny. Komunistická strana koncem minulého týdne představila plány na nejrozsáhlejší ekonomické reformy za posledních třicet let.

Bylo upuštěno od původního šedesátibodového reformního plánu, avšak guvernér čínské národní banky Zhou Xiaochuan navrhnul urychlit prosazování ekonomických změn. Podle ekonomů může komentář guvernéra znamenat, že se v blízké budoucnosti dále rozšíří obchodní pásmo jüanu.
Čínský jüan, známý též pod názvem renminbi, se v současnosti obchoduje za kurz 6,09 za americký dolar a z loňských hodnot tak proti němu posílil o necelá 2,3 procenta. V říjnu letošního roku bylo možné vidět jüan i na rekordní úrovni téměř 6,08 za dolar.

Ovšem navzdory všem prohlášením a plánům na trhu žádný zvrat nenastal. Na jedné straně centrální banka nastavila denní fixing jüanu při začátku obchodování na rekordně vysoké úrovni a na druhé straně zisky na volném trhu jsou kontrolovány státem řízenými bankami, které měnu prodávají pravděpodobně jménem centrální banky. Krom toho je denní fixing slabší než spotový trh a to naznačuje, že centrální banka se snaží kontrolovat posilování jüanu.

Čínská lidová banka se snaží čínskou měnu ovlivňovat především z toho důvodu, že přílišné uvolnění by znamenalo rychlé posílení proti dolaru a to je nyní nežádoucí pro její ekonomiku, která žije především z exportu. Zároveň by si tímto krokem znehodnotila vlastní devizové rezervy, které jsou tvořené převážně americkým dolarem. Devizové rezervy Číny jsou největší na světě a dosahují v přepočtu 3,66 bilionu dolarů.

Graf: Čínské devizové rezervy v miliónech USD bez zlata (Zdroj: Bloomberg)

Analytici předpokládají, že centrální banka na konci letošního roku představí dlouho očekávaný systém pojištění vkladů a tím připraví prostor pro uvolnění bankovních depozitních sazeb. Tímto krokem by se otevřel (alespoň na oko) větší prostor pro konkurenci mezi bankami, které by tak soupeřily o vklady za transparentnějších podmínek.

Reformy jsou zaměřeny na přeorientování čínské ekonomiky žijící z exportu směrem k domácí spotřebě. OECD předpovídá Číně růst HDP pro rok 2014 na úrovni 8,2 procenta. Vláda chce přilákat soukromé investice do všech důležitých sektorů ekonomiky, jako jsou finance, energetika, doprava, těžba a telekomunikace. Reformy by dále měly zahrnovat více daňových příjmů pro místní samosprávy, umožnit jim prodej dluhopisů a zrenovovat bankovní financování infrastruktury a bytové politiky.

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE