Vliv lidského kapitálu na výkonnost akcií

26.11.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Výzkum 22100 společností mezi roky 1996 do 2011, který řídil Jeff Higgins z Human Capital Management Institut a profesorem Donaldem Atwaterem, prokázal …

Výzkum 22100 společností mezi roky 1996 do 2011, který řídil Jeff Higgins z Human Capital Management Institut a profesorem Donaldem Atwaterem, prokázal silnou statistickou spojitost mezi výkonem akcií a kvalitou lidského kapitálu. Studie, se kterou tým přišel, se snaží odpovědět na to, jestli může být měřitelná kvalita lidského kapitálu ve společnosti vhodným indikátorem pro odhad budoucího vývoje ceny akcií.

První indikátor je návratnost HCI (Return on Human Capital Investment), který se vypočte jako čistý provozní zisk podělený celkovými náklady na pracovní sílu.

Druhý indikátor je HC ROI, který porovnává celkové náklady na pracovní sílu (TCOW) s celkovými tržbami společnosti po odečtení nákladů, které nejsou spojeny s lidským kapitálem. Pokud má například firma jednu miliardu tržeb a z toho 800 miliónů celkových nákladů, ze kterých je 500 miliónů na pracovní sílu, tak pro získání HC ROI odečteme 300 miliónů nákladů na ne-lidský kapitál od celkových tržeb a vydělíme je nákladem na pracovní sílu ve výši 500 miliónů.

Obě metriky měří různými způsoby jednotkovou návratnost investice do lidského kapitálu. Ve výše uvedeném přikladu se jedná o 40 % návratnost (700 / 500 = 1,4). Jednoduše řečeno produktivita lidského kapitálu se ukazuje jako podstatně lepší indikátor vývoj cen akcií než samotné tržby nebo zisk. Pokud se produktivita výrazně zlepší, tak má cena akcie dobré předpoklady k růstu.

Pokud tyto dva indikátory rostou, tak většinou následuje růst ceny akcí. Konkrétně pokud tyto indikátory vzrostou o 10 procent, tak následuje růst cen akcií v průměru o 5,73 procent. Oproti tomu pokud přijde 10 procentní nárůst zisku, tak průměrný růst ceny akcie byl pouze o 0,8 procent.

Největší růst byl zaznamenán u velkoobchodních a finančních společností, kde dosáhl průměrný nárůst pod 10 procentním zlepšení indikátorů 9,6 procent. Další v řadě byl průmysl zábavy (8,8 %), průmysl (7,5 %). Na druhé straně spektra skončily společnosti starající se o veřejné služby, kde měl 10 % nárůst HR ROI a návratnost HCI za následek pouze 0,7 procentní zvýšení ceny akcií.

Celkově tedy indikátory spojené s lidským kapitálem vykazovaly u finančních společností 7,92krát lepší predikční schopnost než čistý příjem. V segmentu dopravy byla vypovídací schopnost 2,53krát lepší. Nejlepšího schopností vysvětlit pohyby cen akcií ale studie dokázala po zakomponování dalších poměných, jako jsou vývoj reálného HDP, úrokových sazeb, inflace, nezaměstnanosti a akciových indexů. Poté byly indikátory zaměřené na lidský kapitál schopné vysvětlit až 64 % veškerých dlouhodobých pohybů na burze.

Graf: Růst ceny akcií v jednotlivých sektorech v reakci na 10 % růst indikátorů spojených s lidským kapitálem (Zdroj: Human Capital Management Institut)

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE