Vydechnutí před dalším poklesem?

05.12.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Na trzích dnes vládne klid. Po několikaprocentních poklesech z první poloviny týdne se německý index DAX drží ve velmi úzkém pásmu kolem otevírací hodnoty 9.140 bodů.

Očekávaná zvýšená volatilita se nedostavila ani přes řadu makroekonomických dat, která dnes byla zveřejněna. Nejprve přišel na řadu výstup ze zasedání ECB, která ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na 0,25 %. V projevu jejího předsedy Maria Draghiho následně zazněly informace o tom, že ECB předpokládá pokles evropské ekonomiky za letošní rok o 0,4 %. ECB zvyšuje výhled růstu HDP pro rok 2014 na 1,1 % a na 1,5 % pro rok 2015. Rizika růstu eurozóny jsou vychýlená směrem dolů. Výhled inflace pro příští rok je 1,1 %, tedy o 0,2 % méně, než byl původní předpoklad. V roce 2015 by se měla pohybovat na podobných úrovních. ECB je připravena zvážit použití všech dostupných nástrojů monetární politiky jako je např. LTRO. Pokud spustí jeho další kolo (nebo program podobný), tak si musí být jistí, že se peníze dostanou skutečně do ekonomiky.

Ve 14:30 byla zveřejněna revize údajů o americkém HDP za třetí kvartál. Tato revize způsobila výrazně pozitivní překvapení svým předpokládaným růstem o 3,6 % oproti původnímu odhadu 3,1 %. Ve spojení s nižšími, novými i pokračujícími žádostmi o podporu v nezaměstnanosti jde o negativní signál k probíhajícímu kvantitativnímu uvolňování. Trhy nyní budou vyčkávat na zítřejší payrolls. Další pozitivní překvapení by mohlo ledasco naznačit o případném omezení QE už na příštím zasedání Fedu, které se uskuteční ještě před Vánoci.

Index pražské burzy i dnes pokračuje v mírném poklesu. V 16:25 se nachází na hodnotě 982, 89 bodu (-1,52 %).

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE