Fed nadělil investorům bohaté Vánoce

20.12.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní obchodní seance v Evropě se nesla v zelených číslech s nepříliš vysokou volatilitou v rozpětí 40 bodů na německém indexu DAX. Obavy z toho, že po překvapivém rozuzlení zasedání Fed přijde po jednom pozitivním dni korekce, se ukazují jako liché. Podobně pozitivně začaly dnes americké indexy, které krátce před 16:00 rostou o necelého půl procenta.

S dobrou náladou na trzích nezahýbal ani prudký růst mezibankovních sazeb v Číně poté, co čínská centrální banka poskytla likviditu některým finančním institucím. Za standardních okolností by tento krok měl vést k přesně opačnému pohybu sazeb. Nicméně čínští bankéři nezveřejnili ohledně této akce vůbec nic, což má daleko k transparentnosti – nejdůležitější vlastnosti centrální banky – a investoři po právu vyhodnotili tento krok jako negativní kurzotvornou informaci. Tu ale považujeme za velmi krátkodobou a nedůležitou z pohledu střednědobého výhledu akciových trhů, neboť tamní centrální banka má dostatek nástrojů na to, aby měnový trh dostala rychle pod kontrolu.

Vzhledem k tomu, že do konce roku už neočekáváme přísun nových důležitých kurzotvorných informací, měly by být poslední obchodní dny roku 2014 na akciových trzích poklidné a bez významnějších výkyvů.

Krátce před 16:00 se pohybují indexy na těchto úrovních: DAX +0,62 %, PX +0,03 %, S&P 500 +0,40 %, Nasdaq +0,50 %.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE