Pravidelný týdenní komentář k trhu

20.12.2013 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Předposlední týden roku nám přinesl stěžejní informaci z FEDu, která znamená nastartování snižování měnové expanze, co se objemu nákupů cenných papírů týká (-10 mld. USD ze současných 85 mld. USD/měsíčně), ale zároveň ujištění o prodloužení doby, kdy budou nízké sazby. Trh tuto informaci přijal relativně dobře, co se rizikových aktiv týče. Pozitivnímu vývoji pomohl především relativně pozitivní výhled centrálních bankéřů na další vývoj americké ekonomiky. Makroekonomická data byla spíše smíšená s překvapivým pozitivním výsledkem při finální revizi HDP za 3Q13 s výsledkem +4,1 vs. oček. +3,6 % q/q. Domácí index PX uzavřel na 978 bodech, což představovalo 2,3% t/t pokles.

 

Z domácích zpráv jsme sledovali Erste Group. Banka oznámila, že za 4Q13 odepíše dalších 350 mil. EUR především díky vývoji v Rumunsku. Odpis by neměl mít žádný dopad na kapitál banky, management zároveň potvrdil svůj předchozí výhled na provozní zisk a rizikové náklady. Titul zakončil týden na 694 Kč (+6.3 % t/t).

NWR oznámilo, že se dohodlo s věřitelem ECA (Export Credit Agency) a nebude do 14. září 2014 testovat kovenaty k úvěru 71 mil. EUR. NWR musí splňovat podmínky např. minimální hotovosti 80 mil. EUR, omezení dividend, vydání dalšího dluhu. NWR podle našich odhadů by stejně podmínky ECA dluhu nesplnilo. Dále okolo dolu Paskov vznikají scénáře jeho dalšího ne/pokračování. Je zřejmé, že se vláda snaží nalézt společně se společností kompromisní scénář. Titul zakončil pátek na 23.7 Kč (+7.7 % t/t).

Z makroekonomiky jsme sledovali nejvíce zasedání CNB. To dle očekávání žádné překvapení nepřineslo. Centrální banka v úterý ponechala úrokové sazby na faktické nule (0,05%) a potvrdila pokračování devizových intervencí proti koruně, jak je spustila na začátku listopadu. ČNB zopakovala, že se bude snažit bránit posílení koruny pod 27 CZK/EUR alespoň do začátku roku 2015, naopak centrální banka nebude bránit případnému oslabení koruny.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla Fotuna (-1,3 %, 118,5 Kč). Aktuálně se zdá, že zájem investorů ochladl a titul konsoliduje svoje předchozí zisky. Neobjevila se žádná kurzotvorná informace. Naopak největší růst zaznamenaly akcie NWR (+7,7 %, 23,7 Kč). NWR bylo úspěšná v jednání o prodloužení kovenantů na svůj úvěr od ECA přinejmenším do září příštího roku. Dále se spekuluje nad možnostmi dalšího vývoje u dolu Paskov, který výrazně negativně zatěžuje ziskovost společnosti. Proti zavření, které navrhuje NWR se staví vláda, která díky sociální politice hodlá důl zachovat. Z našeho pohledu se prozatím řešení nenalezlo.

Příští sváteční týden, respektive již i zbytek roku by měl být spíše poklidný a to díky již zveřejněnému FEDu, který sice zahájil snižování nákupů cenných papírů, ale současně ubezpečil trhy, že sazby zůstanou nízké dostatečně dlouhou dobu a představil novou relativně pozitivnější prognózu ekonomiky. Příští týden bude omezen počtem obchodních dní díky vánočním svátkům. Domácí trh bude fungovat jen v pondělí a pátek. Naopak USA bude fungovat kromě středy celý týden (úterý ve zkrácené době).

Z makroekonomiky budeme sledovat data v USA, kde bude zveřejněna v pondělí spotřebitelská důvěra univerzity Michigan (oček. 82,7 po 82,5 bodu) a úterní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. +1,8 po -2,0 % m/m).

Všem krásné prožití vánočních svátků přeje tým researche.

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE