Investuji v dolarech a chci využít lednový efekt

03.01.2014 | , Cyrrus
INVESTICE


Po včerejší korekci dnes trhy opět mírně rostou. Německý index DAX dnes posiloval až o 0,56 % (9.451 bodů). Za předpokladu očekávaného lednového efektu se můžou investoři těšit nejen na pár takových dní, ale celou sérii růstových seancí. Onen lednový efekt je totiž empiricky vysledovaná zákonitost, kdy lednové výnosnosti akcií bývají statisticky nadprůměrně často vyšší ve srovnání s jinými měsíci roku. Pragmatičtější pohled na lednový efekt však mluví o tradičním větším přílivu nových peněz do podílových a hedgeových fondů, který nepřímo nutí portfolio manažery k nákupům nových pozic.

Burzy v USA začaly obdobně a index S&P 500 přidával okolo 0,25 % (1.836 bodů), Dow Jones +0,31 % (16.503 bodů). Americká měna dnes vůči evropské sestře posiluje o 0,47 % (1,3611 EUR/USD) a právě o USD se začíná mluvit jako o investiční měně v roce 2014. Ať už z důvodu možného utahování měnové politiky US centrální banky Fed nebo expanzivní monetární politiky ze strany ECB, je fundament stále nakloněn právě pro americký dolar.

Pražská burza zakončila obchodní seanci -0,05 % (993 bodů). Akcie Fortuny byly z BCPP nejvýkonnější a posílily o 2,03 % (120,90 CZK). Je tak možné, že investoři cítí velký potenciál v tomto roce u této akcie z důvodu konání OH v Soči či mistrovství světa ve fotbale.

Můj osobní názor pro investování do světových akcií je stále optimistický. Jednak doporučuji využít posilujícího USD (20,24 CZK) a také především lednového efektu, který může investorům přinést příjemné povánoční dárky ve formě zisků.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE