Investoři vyčkávají. Dostaví se letos „lednový efekt“?

06.01.2014 | , Cyrrus
INVESTICE


Obchodování na evropských i amerických trzích probíhá bez jasného trendu. Negativní sentiment, který díky horším čínským makrodatům převládl na trzích v Asii, se do obchodování v Evropě nepřenesl. Po Santa Claus rally, které se dostavilo v prosinci, začal nový rok vybíráním zisků a vyčkáváním na kurzotvorné zprávy, které se prozatím nedostavily. Investoři tak prozatím vyčkávají.

Jeden z posledních projevů, který ovlivnil obchodování na trzích, měl Ben Bernanke, stávající šéf Americké centrální banky Fed. Podle něj snížení QE nesignalizuje menší ochotu k měnové expanzi. Uvolněnou měnovou politiku podle něj bude Fed držet tak dlouho, jak jen bude potřeba. Bernanke zmínil, že brzdy bránící růstu americké ekonomiky povolují. Zároveň upozornil, že obnova ekonomiky ještě není u konce i kvůli velkým mezerám v produktivitě práce. Dnes od 23:30 bude probíhat hlasování v Senátu, kde by mělo dojít k pověření paní Yellenové, nástupkyně Bernankeho, v čele Fed.

Pozitivně vyznívá neoficiální start výsledkové sezóny, který zahajuje jako vždy Alcoa, tentokrát 9. 1. 2014 po zavření trhu. Prozatím reportovalo 18 firem v rámci S&P 500, z nichž 61 % pozitivně překvapilo na tržbách a 72 % na čistém zisku.

V současné chvíli vidíme, že evropské trhy stagnují. Index DAX (+0,20 %), CAC 40 (-0,07 %), FTSE 100 (+0,26 %) a DJ Euro Stoxx 50 (+0,22 %). Předpokládám, že výraznější pohyby přinese start výsledkové sezóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE