Shrnutí týdne: Zlato se dostalo nad 1300 dolarů za unci

14.02.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Maloobchodní tržby v USA v lednu klesly nejvíce za posledních 10 měsíců o 0,4 %. Analytici oslovení společností Bloomberg čekali, že data budou bez …

Maloobchodní tržby v USA v lednu klesly nejvíce za posledních 10 měsíců o 0,4 %. Analytici oslovení společností Bloomberg čekali, že data budou bez změny. Podle analytiků se jedná o důsledek extrémně studeného počasí. Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti vzrostl o 8 tisíc na 339 tisíc. Analytici očekávali pouze 330 tisíc nových žádostí. Dolar v reakci na statistiku oslabil proti většině měnových párů. Svoje ztráty ale vzápětí brzy vyrovnal.

Cena zlata roste již šestý den v řadě a míří tak k nejvyššímu týdennímu zhodnocení od října 2013. Poptávku po zlatě ženou vyhlídky na snížení nákupního stimulu Fedu a méně příznivá data z americké ekonomiky. Zlato od začátku letošního roku zhodnotilo již o více než 9 procent. Tři obří těžaři Barrick Gold, Kinross Gold a Goldcorp reportovali díky loňskému propadu ceny zlata celkové ztráty 16 miliard dolarů. Měsíční zápůjční sazba zlata GOFO (Gold Forward Rates) se dostala 4. února již po šesté za posledních 12 měsíců do záporných čísel. Tento týden se do negativních sazeb dostala i dvouměsíční a tříměsíční sazba. Negativní sazba GOFO značí, že komerční banky dávají v současnosti přednost držení fyzického zlata před držením dolarů nebo závazku dodání fyzického zlata v budoucnu. Banky musely zlato v tomto období aktivně nakupovat a tlačily tím cenu vzhůru.

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) zásoby ropy ve vyspělých zemích poklesly ve čtvrtém kvartálu minulého roku nejvíce od roku 1999. Zásoby klesaly tempem 1,5 miliónů barelů denně až na úroveň 2,6 miliardy barelů, což je nejnižší hodnota od roku 2008. OPEC bude muset podle IEA na trhy dodávat 29,6 miliónů barelů denně, což je více než odhadovala agentura před měsícem. Cena ropy WTI se po čtyřech měsících obchoduje nad hranicí 100 dolarů za barel.

Inflace v Argentině dosahuje téměř 30 procent. Podle společnosti Macquarie argentinští farmáři doposud prodali pouze 6 % svojí sklizně. V roce 2013 měli v tomto období prodáno již 11 procent a v roce 2012 25 %. Zásoby se meziročně zdvojnásobily na 9 milionů tun. Cena sóje vyjádřená v pesos vzrostla od začátku roku o 20 procent. V dolarech se přitom sója obchoduje pouze o 1,6 procenta výše. Argentina sklízí 10 procent světové produkce a neochota farmářů prodávat svoje zásoby zvyšuje světové ceny. Vysoké zásoby sóji se ale na trhy dříve nebo později dostanou, až farmáři najdou způsob, jak ochránit svoje tržby před znehodnocením.

Cena pšenice v Chicagu rostla ve čtvrtek a pokračuje i v pátek díky robustní poptávce po amerických zásobách. V týdnu končícím 6. únorem bylo z USA vyvezeno 597 033 tun pšenice. Dle informací Ministerstva zemědělství USA patřily mezi největší odběratele Japonsko, Nigérie a Indonésie. Vývozy za uplynulý měsíc jsou o 33 % vyšší ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce.

Na nejvyšší úroveň za posledních 29 měsíců vzrostla na burze ICE Futures U.S. cena nejaktivnějšího futures kontraktu na kakao. Ten růstem reagoval na spekulace, že silně rostoucí poptávka překoná v letošním roce celkovou nabídku kakaových bobů používaných k výrobě čokolády. Dle odhadu americké National Confectioners Association v rámci letošních oslav Valentýna vzroste celková hodnota prodaných sladkostí v USA oproti loňskému roku o 1,9 procenta na 1,057 miliardy USD, tedy na nejvyšší úroveň minimálně od roku 2009. Na tomto výsledku se přitom prodej čokolády podílí až 75 procenty. Dle odhadu společnosti Euromonitor International Ltd. vzroste globální prodej čokoládových výrobků v roce 2014 na úroveň nového rekordu. Po loňském meziročním nárůstu cena kakaa o 21 procent pokračuje toto v posilování také v průběhu stávajícího roku, prozatím o 9,7 procenta.

Podle zprávy Kansaské státní univerzity publikované 9. února se značná část nákazy prasečího PED viru rozšířila prostřednictvím krmiva. Od loňského jara bylo tímto virem napadeno 2000 farem v USA v 22 různých státech a zabilo již milióny prasat. U selat je téměř 100 procentní úmrtnost, zatímco dospěle kusy v drtivé většině nákazu přežívají. První výskyt viru byl zaznamenán 22. ledna 2013 v Middlesex County. V tomto roce se nákaza dostala i do Kanady. Cena hovězího vzrostla od začátku roku o 5 centů za libru.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE