Pravidelný týdenní komentář k trhu

14.03.2014 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Ukrajinská krize je stále stěžejním bodem investorského zájmu. Rostoucí nervozita a ustupující ochota držet riziková aktiva působí prodejním tlakem na akciové trhy. Vedle ukrajinské krize byla v týdnu zveřejněna nepříznivá ekonomická data z Číny (průmyslová výroba), která poukazují na slábnutí tamní ekonomiky díky probíhajícím reformám. Domácí index PX oslabil na 950 bodů (-5,2 % t/t).

 

Středeční valná hromada Telefonicy CR dle očekávání schválila všechny navrhované body. Jednalo se především o volby členů dozorčí rady a auditního výboru a zněny stanov. Změna názvu společnosti nakonec nebyla na programu. Jen připomínáme, že schválení hospodaření ani rozdělení zisku nebylo na programu proběhnuvší valné hromady. Zmíněné události by se měly projednávat až na valné hromadě, která se bude konat v 2Q14. Titul zakončil týden na úrovni 297 Kč (-0,3 % t/t).

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu bylo NWR (-15,0 %; 11,1 Kč). Konkrétní čistě specifický důvod se na titulu neobjevil. Nicméně NWR se neslo na negativních výsledcích z Číny, které naznačují ekonomické oslabování, které se projevuje mimo jiné na slábnutí cen železné rudy a uhlí. Právě dále klesající ceny uhlí, jež jsou na několikaletých minimech, jsou bohužel negativní pro titul. Naopak největší růst zaznamenaly akcie CME (+1,7 %, 79,5 Kč). Na titulu se objevila v pátek informace o nákupu akcií (50 tis. ks) jednoho člena představenstva. Obecně se titul pohybuje ve zvýšeném rozpětí díky vyčkávání na příští týden, kdy uplyne rozhodný den pro nárok na dodatečné dluhopisy a warranty, které akcionáři mohou obdržet v rámci restrukturalizace již dříve oznámené společností.

Stěžejní událostí bude i pro příští týden situace na Ukrajině. Nedělní krymské referendum o samostatnosti bude sledované především vzhledem k postoji Ruska. Základní scénář je proruské referendum, které povede k pozdějšímu začlenění Krymu do Ruské federace. Na tento scénář mohou reagovat západní mocnosti odvetnými politickými či ekonomickými sankcemi. Ekonomické sankce mohou vést až k obchodní válce, která by byla z našeho pohledu negativní informací pro všechny zúčastněné. Vnímaným rizikem je rovněž vývoj ve zbytku Ukrajiny, kde se vytváří proruské nálady v některých především východních částech země. Největším rizikem je samozřejmě nadále vojenský konflikt. Tento výsledek nadále vnímáme jako málo pravděpodobný.

Pokud dojde po nedělním referendu "jen" k politickým přestřelkám pak může dojít k uklidnění vyostřené situace. Diplomatické kvóty budou zřejmě stále na programu, ale pokud se krize nerozšíří na další části Ukrajiny a dojde k postupnému uklidnění vášní, pak bychom současný ústup z pozic vnímali jako korekci.

Vedle Ukrajiny se investoři dále zaměří na zasedání amerického FEDu (středa). Toto zasedání prvně pod vedením paní Yellen pravděpodobně opětovně přinese snížení QE o dalších 10 mld. USD. Nicméně doprovodný komentář bude dle našeho názoru dostatečně uvolněný, aby opětovně ujistil trhy, že FED má vše pod kontrolou a že zasáhne, pokud bude potřeba.

Celkově máme velmi opatrný přístup s tím, že se nadále domníváme, že jde "jen" o korekci. Příští týden by měl být opětovně velmi volatilní s reakcí na dění na Ukrajině. Nedá se tedy vyloučit ani opětovný prodejní tlak, který by však dle našeho názoru neměl být trvalý.

Z domácích zpráv připomeneme výsledky Pegas Nonwovens (čtvrtek). Investoři se zaměří na splnění sníženého cíle a především na výhled na další rok, který by měl být relativně optimistický výhledem k technickým potížím v loňském roce a plným nasazením egyptské linky. Na výsledky resp. výhled jsme poměrně pozitivní. Navíc by mělo dojít k pátečnímu závěru k technickému začlenění titulu do CECE indexů, což může přinést dodatečný pozitivní impulz.

V úterý bude rovněž poslední den, kdy se budou akcie CME naposledy obchodovat s nárokem na práva na dluhopisy a warranty na akcie. Nelze vyloučit, že po překročení tohoto období se mohou na trh vrátit investoři spekulující na pokles titulu. V současné době je pro takovéto spekulanty obtíž dodatečně shánět zmíněné dluhopisy a warranty na které má nárok právě držitel akcie.

Z relativně skromných ekonomických dat pro příští týden se zaměříme na pondělní americká data o průmyslové produkci (oček. +0,2 po -0,3 % m/m) a již zmíněné středeční zasedání FOMC. V Německu budou zveřejněny indexy ZEW (úterý), kde současná situace by měla vykázat růst a očekávání naopak pokles.

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE