ČR - V únoru rekordní růst maloobchodních tržeb táhly opět auta

04.04.2014 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...Maloobchodní tržby – únor
Maloobchodní tržby v únoru meziročně vzrostly o 8,1 %, což překonalo očekávání (6,0 %) a představovalo další zrychlení růstu vůči lednu (6,4 %). Únorový růst byl nejvyšší od září 2008. Sezónně očištěné tržby v únoru vzrostly o 0,3 % m/m, meziročně o 8,1 %.
Maloobchodní tržby rostly rychlejším tempem 4. měsíc v řadě. Především poslední 2 měsíce byly rozhodujícím faktorem prodeje aut, které v únoru vzrostly o 20 % (v lednu +19 %), a k celkovému růstu tržeb přispěly 5,8 procentními body, tj. 72 % celkového nárůstu vytvářely auta. Prudký růst prodejů aut 4 měsíce v řadě nemusí odrážet jenom nákupy domácností, ale i obnovování vozového parku v podnikatelském sektoru, které bylo předchozí 2 roky odkládáno. Mimo moto-segment byl vývoj tržeb mírnější a tržby v maloobchodu (bez moto) vzrostly o 3,2 %. Také zde došlo k obratu vůči vývoji v předchozích 2 letech a toto zlepšení odpovídá nárůstu indexů spotřebitelského sentimentu, které se začaly znatelně zlepšovat od loňského léta. V únoru tržby za potraviny (+2,4 %) mírně vzrostly po stagnaci v lednu, prodeje nepotravinářského zboží vzrostly o 4,0 % a pokračovaly ve stejném trendu jako v prosinci a lednu.
Celkově vývoj tržeb v maloobchodu odpovídá zlepšování sentimentu domácností, jak naznačují rostoucí indexy spotřebitelské důvěry. V letošním roce očekáváme růst maloobchodních tržeb kolem 5 %, které potáhnou hlavně prodeje aut.

Autor článku

PETR SKLENÁŘ  

Články ze sekce: INVESTICE