Intel svými výsledky za první kvartál nezklamal

16.04.2014 | , Fio banka
INVESTICE


Tržby Intelu dosáhly 12,76 mld. dolarů (+1,5 %) a analytiky sledovaný ukazatel hrubé marže lehce překonal očekávání firmy na 59 %. Čistý...

...zisk dosáhl 1,95 mld. dolarů (-4,8 %) neboli 38 centů na akcii a překonal tak očekávání analytiků Reuters 37 centů.

Intel těží ze snižování tempa poklesu prodejů PC. Výzkumná a poradenská společnost Gartner odhaduje pokles prodejů PC v prvním kvartálu o 1,7 %, zatímco konkurenční IDC odhaduje pokles o 4,4 %. Tržby Intelu v divizi PC, která tvoří přes 60 % celkových tržeb, přitom klesly jen o 1 %. CEO Intelu Krzanich již dříve oznámil, že v letošním roce hodlá negativní trend na trhu PC vyvážit růstem prodeje čipů do tabletů. V prvním kvartále Intel prodal 5 mil. těchto čipů a pro celý rok plánuje prodat až 40 mil. kusů.
Naopak serverová a cloudová divize, která tvoří 25 % celkových tržeb, dokázala meziročně zvýšit prodeje o 11 %.
Za první kvartál se firmě povedlo vygenerovat 3,5 mld. dolarů provozního cashflow, z toho bylo vyplaceno 1,1 mld. dolarů v dividendách a 545 mil. dolarů společnost použila na zpětný odkup 22 mil. kusů vlastních akcií.
Pro druhý kvartál Intel očekává podobné tempo růstu tržeb (v intervalu 12,5 - 13,5 mld. dolarů), další růst hrubé marže až k 63 % a kapitálové výdaje 4,8 mld. dolarů.


Akcie (INTC) se v pre-marketu drží blízko včerejší zavírací ceny 26,77 dolaru.

Zdroj: Intel, Wall Street Journal


Martin Bernat
Fio banka, a.s.

Autor článku

Bernat Martin  

Články ze sekce: INVESTICE