Shrnutí týdne: Stávka v jihoafrických platinových dolech se blíží ke k

18.04.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Index spotřebitelských cen (CPI) ve Velké Británii vzrostl v březnu meziročně o 1,6 procenta. Nicméně tempo růstu cen nadále zpomaluje již šestý …

Index spotřebitelských cen (CPI) ve Velké Británii vzrostl v březnu meziročně o 1,6 procenta. Nicméně tempo růstu cen nadále zpomaluje již šestý měsíc v řadě. Největší podíl na snížení tempa nese doprava a to především segment motorových paliv.

Cena ropy, zlata i pšenice otevřela pondělní obchodní seanci skokovým růstem. Ukrajinský prezident dal proruským vzbouřencům, kteří obsazují úřední budovy na východě Ukrajiny, ultimátum, aby složili zbraně výměnou za amnestii. Rusko v noci na pondělí vyzvalo na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN Ukrajinu, aby se zřekla užití síly proti proruským demonstrantům na východě země. Ropa Brent se obchoduje nad hranicí 110 dolarů za barel a WTI na hranici 104 dolarů za barel.

Cena zlata během úterní obchodní seance oslabila o více jak 2,5 procenta. Za propadem stály lepší než očekávané výsledky americké ekonomiky a kontrakce čínského úvěrového trhu. Tržby maloobchodníků v USA narostly meziměsíčně o 1,1 %, analytici čekali růst pouze o 0,9 %. Monetární agregát M2 v Číně rostl nejnižším tempem za posledních deset let. Meziročně expandoval pouze o 12 %.

Šestiměsíční zápůjční sazba zlata GOFO (Gold Forward Rates) se ve čtvrtek dostala do záporných čísel. Dvouměsíční GOFO se propadla do záporu minulý pátek a měsíční je v záporu již od 3. Dubna, po kterém následovala sedmidenní série růstu ceny kovu. Negativní sazba GOFO značí, že komerční banky dávají v současnosti přednost držení fyzického zlata před držením dolarů nebo závazku dodání fyzického zlata v budoucnu.

Společnosti Anglo American Platinum a Impala Platinum Holdings, které jsou největšími dodavateli platiny na světě, zvýší do roku 2017 plat nejhůře vydělávajících horníků v Jižní Africe na dvojnásobek současného stavu, tedy na 12 500 randů (cca 23 700 CZK) měsíčně. U ostatních horníků se platy zvýší o 9 až 10 procent. Třináct týdnů trvající stávka by se tak mohla v nejbližších dnech ukončit. Náklady na pracovníky tvoří 55 až 60 procent celkových těžebních nákladů. Cena platiny v tomto roce vzrostla o přibližně 5 procent na současných 1429 dolarů za unci.

Cena sójových bobů vzrostla na devítiměsíční maximum. Zpracovatelé v USA totiž vyjádřili své obavy o stav zásob, které nadále klesají. Nejnovější údaje z Národní asociace zpracovatelů olejnin (NOPA) ukázaly, že společnosti v březnu zpracovaly 153,84 miliónu bušlů sojových bobů. Přitom předpovědi zpracovaného množství se pohybovaly v úrovni 145 miliónů. Cena sójových bobů na burze CBOT (Chicago Board Of Trade) se od začátku roku zvedla o 22 procent. Futures kontrakt s dodáním v červenci se aktuálně obchoduje v úrovni 1514,5 centů za bušl.

Cena pšenice se dostala na hranici 7 dolarů za bušl a obchoduje se nejvýše za poslední 14 obchodních seancí. Za růstem ceny komodity stojí zvyšování napětí na Ukrajině, která je šestým největším světovým vývozcem komodity. Dnes se chystá první schůzka představitelů Ukrajiny, Ruska, EU a USA. Pokud budou rozhovory neúspěšné, tak USA a EU chystají další sankce vůči Rusku. Dalším faktorem, který posiluje cenu pšenice, je sucho v hlavní pěstitelské oblasti v USA. Zde se 19. a 20. dubna očekávají deště. Jejich intenzita podle analytiků MDA Information Systems nebude dostatečná pro odvrácení hrozby sucha.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE