Boeing: Predikce hospodářských výsledků za 1Q 2014

22.04.2014 | , Cyrrus
INVESTICE


Odhady managementu na rok 2014 byly sice velmi konzervativní, ale u Boeingu to není nic nestandardního. V prvním čtvrtletí v pětileté historii management soustavně „podstřeluje“ zisk na akcii v průměru o 20 % a volný peněžní tok o 70 %. Pokud by tomu bylo stejně i v roce 2014, pak by lednová negativní reakce jevila s odstupem času jako přehnaná. Právě výhled na zbytek roku bude proto nejdůležitějším ukazatelem ve zveřejněných číslech. Pokud management koriguje své lednové odhady směrem k většímu optimismu, mělo by to znamenat pozitivní impuls pro akcie.

Boeing již na začátku dubna odreportoval za první čtvrtletí 161 dodaných letadel, což je přibližně o 6 více, než činil konsenzus trhu. Vzhledem ke známým prodejům tak může překvapit pouze cena za prodané kusy a proti tomu náklady. A zejména v nákladech má Boeing velký prostor. Jejich úsporný program Partnering for Success cílí na pokles cen od dodavatelů a podle managementu se jeho účinky začnou teprve projevovat.

Dalším důležitým ukazatelem bude tzv. „backlog“, tedy objednávky do budoucna. Firemní kapacity jsou již naplněné do roku 2017 a nyní firma registruje objednávky až do roku 2020. V současnosti je u Boeingu objednáno 5100 letadel (jen letos jich vyrobí přibližně 720). V tomto ohledu je rizikovým faktorem mírně se zvyšující počet rušených objednávek zejména z Asie, kam má Boeing dodat 47 % všech objednaných letadel.

Důležitým faktorem budou také čísla o nákladech na výrobu Boeingu 787. Tento typ je ztrátový a management slibuje do roku 2016 přechod do zisku. To je totiž velmi důležité z hlediska generování cash flow, které je důležité pro investice, buyback i dividendy. Již nadcházející výsledky budou mít možnost ukázat, jestli záporné cash flow z této výroby poklesne z aktuálních 5 USD na akcii na letošní cíl 3 USD.

Celá predikce ke stažení zde zde

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE