Shrnutí týdne: Akcie na historických maximech

23.05.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Americký index S&P 500 se pohybuje na konci tohoto týdne blízko svých historických maxim. Index tak od roku 2009 zaznamenal růst již o 180 procent. …

Americký index S&P 500 se pohybuje na konci tohoto týdne blízko svých historických maxim. Index tak od roku 2009 zaznamenal růst již o 180 procent. Jedním z růstových faktorů byla statistika prodeje nových domů v USA, která vykázala větší než očekávaný růst. Poměr ceny akcie k ziskům společností u indexu S&P 500 dosáhl 17,4, což je nejvyšší úroveň od roku 2010. 75 procent ze 489 společností indexu reportovalo větší, než očekávané zisky.

Agentura Fitch na základě lepšících se ekonomických a fiskálních výhledů zvedla hodnocení Řecka o jeden stupeň. Hodnocení dlouhodobého dluhu země se zvýšilo z B- na úroveň B, což je pět stupňů pod investiční hladinou. Řecko dosáhlo v roce 2013 přebytku vládního účtu, což je klíčový cíl programu finanční pomoci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Futures na palladium se dostaly na 33-ti měsíční maxima. Důvodem je zvyšující se poptávka po burzovně obchodovaných kovech, které se používají v segmentu klenotnictví a automobilovém průmyslu. Pokračující stávka horníků tří nejvýznamnějších důlních společností v Jižní Africe ochromuje africkou produkci tohoto kovu. Světová produkce palladia a platiny pro letošní rok bude nejvíce deficitní za více jak tři poslední dekády. Jihoafrická republika je největší producent platiny a druhý největší producent palladia. Ceny palladia rostly také v souvislosti s uvalením sankcí na Rusko. Rusko je největší producent palladia na světě.

Podle světové rady pro zlato (WGC) by se mohla poptávka po zlatu v Indii, která je jeho druhým největším spotřebitelem na světě, v druhé polovině roku zvýšit. Podle odhadu se poptávka může letos vyšplhat z 900 tun na 1000 tun. Za zvýšeným odhadem figuruje vládou uvolněná dovozní omezení. V loňském roce vláda zvýšila dovozní daň třikrát. Podle oficiálních údajů import zlata do Indie vloni klesl o 4,1 procenta na 825 tun. Podle odhadu WGC však spotřeba zlata tehdy klesla až k úrovni 200 tun za rok.

Do závěrečné fáze postoupily přípravy dohody o exportu ruského zemního plynu do Číny. Rusko bude Číně dodávat 38 miliard krychlových metrů zemního plynu ročně, což je téměř čtvrtina současné spotřeby a téměř desetina odhadované celkové poptávky po plynu v Číně v roce 2020. Čína plánuje mezi roky 2014-2020 zvýšit spotřebu plynu 2,5krát a omezit tak vlastní spotřebu uhlí. Podle slov generálního ředitele Gazpromu Alexeje Millera bude mít dohoda mezi Ruskem a Čínou vliv na ceny plynu v Evropě. Domnívá se také, že ovlivní i projekty zkapalněného zemního plynu (LNG) ve východní Africe, Austrálii a Kanadě. Podle ratingové agentury Fitch dohoda v objemu 400 miliard dolarů ustanovila nový standard toho, co je Čína ochotna zaplatit za zemní plyn v dlouhodobých kontraktech. Ani jedna strana prozatím neuvedla přesnou cenu za 1000 krychlových metrů, ale podle některých zdrojů z průmyslu se pohybuje mezi 350 až 380 dolary.

Cena sójových bobů vyrostla na více jak 11ti měsíční maxima na burze CME díky zvýšené čínské poptávce po krmivu pro dobytek. V minulém týdnu Čína objednala okolo 600 tis. metrických tun sóji pro dodání po 1. září. Kvůli ptačí chřipce však hrozí některým čínským dovozcům sóji bankrot. Sója se používá jako krmná směs.

Bavlna oslabila na 11-ti měsíční minimum. Propad byl způsoben lepším výhledem produkce této komodity v Texasu, což je nejdůležitější stát z hlediska pěstování bavlny v USA. V nejbližších dnech by mělo východní oblasti Texasu zavlažit až 7,6 cm srážek, západ pak minimálně třetina tohoto množství. Globální zásoby monitorované burzou ICE Futures U.S. se nyní pohybují okolo 10-ti měsíčních maxim.

Cena kakaa od 12. května roste. Důvodem jsou i díky rostoucí poptávce stále se tenčící zásoby této komodity. Kakau nikterak nepomohla ani zpráva, dle které v dubnu klesl vývoz kakaových bobů z přístavu San Pedro na Pobřeží Slonoviny o 47 % oproti minulému roku.

Červencové futures kontrakty na vepřové půlky (lean hogs) zakončily týden výrazným růstem. Stejně tak vzrostla i velkoobchodní cena. Důvodem zdražování je vyšší poptávka amerických spotřebitelů po vepřovém mase. Od začátku letošního roku ceny vepřového stouply o 48 %. Tento růst byl způsoben virem, který usmrtil v 29-ti státech USA řádově miliony vepřů.

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE