Čeká nás období dražší ropy i benzínu?

13.06.2014 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Ropy bude pravděpodobně na trzích v druhé polovině roku nedostatek OPEC na středečním setkání rozhodl nezvyšovat v příštím půlroce svojí …

Ropy bude pravděpodobně na trzích v druhé polovině roku nedostatek
OPEC na středečním setkání rozhodl nezvyšovat v příštím půlroce svojí produkci z úrovně 30 miliónů barelů denně. Celkový výpadek produkce ropy kartelu OPEC způsobený problémy v Nigérii, Íránu, Iráku a Libyi dosahuje 2,5 miliónu barelů denně. Analytici EIA odhadují, že se produkce kartelu bude muset zvýšit ze současných úrovní na 31 miliónů barelů denně, aby na trzích během příštích měsíců nedocházelo k výraznějšímu deficitu.

V Iráku se válčí
Irák na setkání OPEC prohlásil, že plánuje zvednout svojí produkci do konce roku na 4 milióny barelů denně, což by přineslo potřebné zvýšení těžby. Současně, ale v Iráku propukla vlna násilností, které mohou výrazně ohrozit produkci ropy v této zemi. Islamisté postupující ze severu Iráku po obsazení dvou měst vyzvali své stoupence k tažení na Bagdád. Ohrožují také klíčové ropovody a rafinerie na severu Iráku.

Výhled na prázdniny
Ropa Brent v reakci na propuknutí ozbrojeného konfliktu zdražila již více než o 5 dolarů a aktuálně se obchoduje nad hranicí 113 dolarů za barel. Každé dlouhodobé zdražení ceny Brent o 5 dolarů znamená zdražení pohonných hmot u českých čerpacích stanic přibližně o 50 haléřů. Vzhledem ke zvýšenému geopolitickému riziku na Ukrajině, ve kterém je přímo zainteresováno Rusko, jako největší producent ropy na světě, se dá očekávat, že ceny ropy i nadále porostou. Cena ropy také prorazila formaci trojúhelníku, která se vytváří již od roku 2008. To je silný technický indikátor pro spekulanty.

Kde čerpat při cestě na dovolenou?
Češi, kteří se rozhodnout vyrazit autem na dovolenou za pohonné hmoty nejvíce zaplatí v Itálii. Zde je aktuálně cena benzínu díky vysokým spotřebním daním téměř o 13 korun vyšší než v České republice. Rozumné je se po cestě do Itálie stavit v daňovém ráji Livigno na severu Itálie, kde je naopak benzín až o tři koruny levnější než v České republice. Do Chorvatska je lepší jet k moři, než za levným benzínem. Zde jsou ceny o 3 koruny vyšší než v České republice a řidiči si nepomohou ani po cestě. V Rakousku i v Maďarsku jsou ceny benzínu vyšší o 1,4 Kč. Na Slovensku i Slovinsku jsou ceny vyšší více jak o 4 koruny. Výrazně vyšší než obvykle jsou také ceny v Německu.

Graf: Vývoj ceny ropy Brent v dolarech za barel (Zdroj: Colosseum a.s., CSI)

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE