Souhrn 18.11. na trzích USA

19.11.2004 | , Proventus Finance
INVESTICE


Disney po výsledcích posílil, indexy vzrostly   Akcie mediální společnosti The Walt Disney Company, která je jedním z komponentů DJIA, včera v „after-hours“ obchodování posílily o 52 centů na 26,89 dolarů. Důvodem je růst zisku o...

... 25% za kvartál a o 72% za celý rok. Většina tohoto růstu pochází z aktivit v oblasti mediálních sítí, zábavních parků a prodeje spotřebitelských produktů. Naopak slabší výkony vykázala studiová tvorba. Čtvrtletní zisk činil 19 centů na akcii, o cent více, než předpokládali analytikové. Tržby vzrostly oproti minulému roku o 8% na 7,54 miliard.

A jak vypadalo normální obchodování? Dow Jones Industrial posílil o 23 bodů, S&P 500 o 1,6 a Nasdaq Composite o 5 bodů. Ceny dluhopisů rovněž mírně vzrostly a mírně klesla cena zlata a ropy.  Včera se ve Washingtonu konalo slyšení společnosti Merck před finanční komisí Senátu. Součástí slyšení o stažení léku Vioxx z trhů byla i obhajoba postupu komise FDA, která je hlavním americkým schvalovacím orgánem pro nová léčiva. David Graham, ředitel pro vědu a medícínu úřadu pro bezpečnost léků FDA prohlásil, že současná konfigurace činnosti FDA je neschopna ochránit Američany před dalším Vioxxem. Graham také prohlásil, že se obává i dalších léků, mezi nimiž je Bextra od Pfizer, Meridia od Abbott Laboratories, Serevent od GlaxoSmithKline a Crestor od AstraZeneca.

Deník Wall Street Journal uveřejnil zprávu o tom, že Phil Knight, zakladatel a CEO společnosti Nike, včera odstoupil ze své funkce. Knightovým nástupcem se stal William Perez ze společnosti SC Jonhnson. Akcie Nike po této zprávě oslabovaly a uzavřely o 17 centů níže na 85,82 dolarech.

Společnost Applied Materials, která je jedním z předních dodavatelů vybavení pro výrobu počítačových čipů, včera oznámila, že objednávky jejích produktů v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2005 klesnou o 35%. I přes tuto nepříjemnou zprávu, se analytikové propadu akcií neočekávají. Smith Barney prohlásil, že kolaps objednávek DRAM je tím nejhorším bodem pro akcie Applied Materials, ale tento stav by se měl velmi brzo vylepšit. J.P. Morgan dokonce doporučil akcie Applied Materials k nákup, vzhledem k současným nízkým hodnotám. Investoři spíše dali na analytiky a poslali akcie vzhůru o 2%.

Dnešek je posledním dnem, kdy může softwarová společnost PeopleSoft přistoupit na nabídku na převzetí od technologického giganta Oracle, který se o  PeopleSoft pokouší již déle než rok. Současná nabídka zní na 24 dolarů za akcii, respektive 8,8 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE