Investování do ETF je populární

25.05.2015 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Problematika burzovně obchodovaných fondů tzv. ETF a ETN je pro investory stále zajímavější. Je to vidět například na fondech, které jsou …

Problematika burzovně obchodovaných fondů tzv. ETF a ETN je pro investory stále zajímavější. Je to vidět například na fondech, které jsou zaměřené na zlato. Ty v prvním kvartálu letošního roku zaznamenaly první pozitivní příliv kapitálu (rozdíl mezi vklady a výběry) od konce roku 2012. Každopádně stále konkurenčnější prostředí mezi ETF znamená i zvýšené riziko jejich ukončení. Letos byl z tohoto pohledu překonán jeden významný milník, když do 19. května bylo z amerických burz vyřazeno již 500 fondů z celkových 2 207, tedy téměř 23 %.

Graf: Celkový počet ETF a ETN fondů obchodovaný na burzách v USA (Zdroj: Invest with an edge)

\"\"

S rostoucím rizikem zániku fondů je proto stále důležitější sledovat tzv. seznam smrti. Tento seznam je aktualizován každý měsíc a jednotlivé fondy jsou zde uváděny na základě předem daných kritérií. Kritéria byla stanovena v lednu 2011 a jsou cenným pomocníkem pro odhad rizika úpadku fondu. Pojďme se tedy blíže podívat na jednotlivé body, které určují, zda bude fond na seznam smrti zapsán nebo ne.

1. Seznam nezahrnuje ETF a ETN, jejichž existence nedosáhla alespoň 6 měsíců od data založení. (Jedná se o tzv. inkubační dobu, v níž má každý fond šanci se na trhu etablovat. Dokonce i ty nejúspěšnější fondy někdy potřebovaly několik měsíců na to, aby přitáhly zájem investorů).

2. Fond nebude zapsán do seznamu, případně bude z něj odstraněn, pokud jeho objem spravovaných prostředků (Assets Under Management – AUM) v jednom z posledních dvou uplynulých měsíců přesáhl 25 milionů dolarů.

3. Na seznam smrti bude fond zapsán, pokud průměrný denní zobchodovaný objem bude menší než 100 000 dolarů nebo pokud AUM klesne pod 5 milionů dolarů. Pro obě podmínky platí pravidlo tří po sobě jdoucích měsíců. (Důvodem stanovení třech po sobě následujících měsíců je snaha snížit volatilitu celého seznamu. Díky tomuto pravidlu je seznam očištěn od krátkodobých výkyvů, které většinou trvaly měsíc nebo dva).

4. Fond bude ze seznamu odstraněn za předpokladu, že průměrný denní objem bude vyšší než 100 000 dolarů nebo AUM vzroste nad 5 milionů dolarů. I zde platí podmínka tří měsíců v řadě.

Ukazatel zobchodovaného objemu je poměrně důležitý, neboť vyjadřuje velikost zájmu o daný fond a to v reálném čase. Pokud se s daným fondem neobchoduje, tak není zájem ze strany investorů, a tím pádem do fondu neproudí žádné peníze. Může se ovšem stát, že některé fondy mají vysoký zobchodovaný objem, ale nízkou hodnotu AUM. To značí, že daný fond je ze strany investorů hojně používán pro intradenní obchodování.

Z uvedeného je tedy patrné, že zápis fondu na seznam ještě automaticky neznamená jeho zánik, ale jedná se o varovný signál, na který by měl investor brát zřetel.
 

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE