Řecku opět svítá naděje

26.06.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Páteční obchodování na indexu DAX 30 se v pozdní odpoledne přehouplo do zelených čísel. Za obratem stála zpráva o věřitelské nabídce Řecku ve výši 15,5 mld. EUR k ukončení stávající krize. Další jednání je naplánováno na sobotu. Ke konečné dohodě je třeba, aby Řecko přistoupilo na některé požadavky věřitelů na výdajové složce svého rozpočtu. Je také možné, že se v pondělí ráno dozvíme o „třetí“ možnosti (vedle konečné dohody a bankrotu Řecka), která by měla překlenovací podobu a poskytla zemi dodatečný čas.

Dál však platí deklarace věřitelů i Řecka, že konečnou dohodu najít chtějí. Podle dnešního vyjádření Angely Merkelové byla Řecku učiněna „velkorysá nabídka“ a věří, že o víkendu konečnou dohodu naleznou. Termín 30.6.2015 pro úhradu splátky MMF ze strany Řecka stále platí, nicméně MMF prohlásilo, že pokud k úhradě nedojde, Řecko získá pouze status „neplatiče“, a vyhnou se tak slovu „bankrot“.

Akcie K+S dnes znamenaly pro investory doslova a do písmene pozdvižení, když po zprávě o možné koupi společnosti ze strany kanadského těžaře Potash Corp. vyletěly o 36 %. Nike reportoval lepší hospodářské výsledky na všech úrovních a jeho akcie krátce po otevření burzy přidávají přes 4 %.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE