Asijské akcie dnes táhla ke dnu Čína, Shanghai Composite (-5,8 %)

03.07.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Poraženým dne se dnes mezi východními trhy stala kontinentální Čína. Index Shanghai Composite nakonec odepsal 5,8 % na 3684 b. a od svého vrcholu z 12. června letošního roku už ztratil téměř 30 %. Dělo se tak navzdory expanzivním krokům ze strany regulátora (snižování sazeb, snížení transakčních poplatků a uvolňování pravidel pro obchodování na úvěr). Ač se korekce akciového trhu, který se do června za pouhý jeden rok zdvojnásobil, může zdát jako logický vývoj, čínská komise pro cenné papíry tento názor nesdílí. Regulátor tamního akciového trhu dnes oznámil, že prošetří možnou manipulaci trhem ze strany zahraničních bank. Nejčastěji je v tomto ohledu skloňováno jméno investiční banky Morgan Stanley, která v poslední době často upozorňovala na přehnané valuace čínského akciového trhu. Vedle hlavní šanghajské burzy ztrácela i menší burza v Šen-čenu – tamní index Shenzen Composite dnes odepsal 5,3 %. Vzestup a pád indexu Shanghai Composite za posledních 12 měsíců ukazuje následující graf.

\"\"

Zdroj: Bloomberg

Poměrně výrazně dnes ztrácela také burza v australském Sydney. Zde si nejvíce ztrácely akcie těžařských společností - Fortescue Metals Group (-4,7 %), Newcrest Mining (-2,6 %), St. Barbara (-6,7 %).

To japonským akciím se v poslední době daří o poznání lépe. I dnes se index Nikkei dokázal úspěšně vzdorovat prodejním tlakům a obchodoval se v blízkosti 19-ti letých maxim. Nakonec dokázal uzavřít s nepatrným ziskem 0,1 %, když ho nedokázaly zastavit ani ztráty některých blue-chip akcií, kterým se dnes moc dobře nedařilo. Například akcie společnosti Fast Retailing, která má v indexu největší váhu se dnes propadly o 3,7 %, po nepříjemném překvapení v podobě dvojciferného poklesu v červnových tržbách společnosti.

Zdroj: MarketWatch, Bloomberg


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Spousta Tomáš  

Články ze sekce: INVESTICE