Amazon: Flash analýza výsledků hospodaření za 2Q 2015

30.07.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Amazon už podruhé v řadě výrazně překonal odhady. V roce 2014 panovaly na trhu velké obavy, že jejich masivní investice se nepřeklopí do vyšší ziskovosti. Firma byla trvale ve ztrátě a management trvale ujišťoval, že přínos se dostaví. Akcie po každých loňských výsledcích prudce padaly. Jenže v letošním roce se situace změnila a provozní náklady rostly pomaleji než tržby. Firma začíná generovat zisk.

Největší podíl na tom má divize Amazon Web Services s tržbami 1,82 miliard USD a provozním ziskem 391 milionů USD (meziroční růst 407 %). Amazon Web Services jsou cloudové služby. Tato divize prudce roste navzdory tomu, že čelí velké konkurenci od firem Oracle či Google. Tato divize rostla ve 2Q o 81 % za rok, zatímco v 1Q bylo tempo růstu 49 %. Bez pozitivní výkonnosti této divize by byl Amazon v provozní ztrátě.
Navíc má Amazon Web Services vysokou ziskovost, která dosáhla na provozní úrovni 21,4 %. Například přímo konkurenční společnost Rackspace Hosting dosahuje provozní ziskovosti 6,1 %.
Zisk na akcii dosáhl ve 2Q 19 centů v porovnání s očekávanou ztrátou 14 centů. Tržby dosáhly 23,2 miliardy USD při očekávání 22,4 miliardy. Výhled tržeb na 3Q 2015 v pásmu 23,3 – 25,5 miliardy USD ve srovnání s očekáváním 23,6 miliard USD je také optimistický. Provozní výsledek hospodaření ve 3Q by měl být v pásmu -480 až 70 milionů USD při očekávání -268 milionů.
Ne že by se nedařilo i divizi e-commerce, ale Amazon Web Services dominuje výsledkům. Dokonce tak moc, že se objevují hlasy, že by se Amazon Web Services měl oddělit (spin off). To pravděpodobně není plán na příští kvartál, ale v horizontu několika pololetí je to představitelné. Zatím totiž Amazon Web Services generuje jen 8 % tržeb a dokáže těžit ze synergie s divizí e-Commerce, s rostoucím podílem cloudových tržeb ale tlak na spin-off pravděpodobně poroste.
Celkově hodnotíme výsledky pozitivně, ovšem tržní reakce podle našeho názoru pracuje s velmi optimistickým očekáváním, které bude muset management v dalších kvartálech naplnit. Ovšem vzhledem k minulým a i aktuálně stále vysokým investicím to nemusí být nereálné. Jako reakci na výsledky očekáváme růst cílových cen řádově o 30 %.

Celá analýza ke stažení \"ZDE\" ZDE (379,05 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE