Déj? vu

12.08.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Investoři, kteří po včerejších výrazných poklesech na evropských trzích dnes očekávali alespoň částečné dorovnání ztrát, zažívají hořké déj? vu. Včera oznámené oslabování čínského jüanu pokračuje a evropské trhy tuto skutečnost hned po otevření odrazily v sytě červeném zabarvení indexů. Index německé burzy DAX jako by kopíroval včerejší vývoj a během dne odepsal opět více než 300 bodů. V závěru obchodování se index DAX přiblížil až k technické podpoře 10.900 bodů (-3,4 %). Tradičně nejvíce zasaženým sektorem jsou automobilky, které dnes závody ve sjezdu vedou. V čele se drží akcie Daimler, které již druhý den v řadě ztrácí přibližně 5 % a klesají na cenu 75,90 EUR. Za zmínku však stojí skutečnost, že samotný Daimler označoval vliv devalvace jüanu jako velmi mírný a dodal, že je vůči měnovým výkyvům zajištěn. Dle mého osobního názoru tak poklesy nejen na automobilkách můžeme označit za přehnané a z čistě fundamentálního hlediska by mohlo docházet ke stabilizaci. Na druhou stranu psychologie zůstává na trzích významným faktorem a nervozita investorů z dalšího vývoje může táhnout indexy směrem dolů i v dalších dnech.

Trhy v zámoří dnes nijak nevybočují z celkového sentimentu a index S&P 500 klesá o 1,3 % na úroveň 2.056 bodů. Poklesům naopak úspěšně odolávají akcie německé energetické společnosti E.ON. Firma dnes reportovala solidní výsledky a potvrdila výhledy. Akcie E.ON klesají o 0,35 % na cenu 11,66 EUR, což lze ve světle dnešního vývoje považovat za úspěch.

V následujících dnech budou trhy nejspíše i nadále výrazně rozkolísané, ovšem věřím, že z dlouhodobého pohledu mohou nynější poklesy opět vytvořit zajímavé příležitosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE