Čína stabilizuje měnu, Pegas Nonwovens součástí indexu MSCI CR

14.08.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Evropské obchodníky dnes dopoledne překvapila mírně negativní makrodata ohledně HDP, které za celou Eurozónu rostlo za druhý kvartál o 0,3 % proti očekávanému růstu o 0,4 %. Česká ekonomika se růstem za Q2 o 0,9 % zařadila spolu s Litvou, Španělskem, Švédskem a Polskem k evropským vítězům, nejhůře naopak dopadlo Finsko s Francií. Francie stagnuje, ve Finsku došlo dokonce k poklesu o 0,4 %. Pro změnu dobré zprávy přišly dnes krátce po otevření trhů z Řecka, kde se podařilo premiéru Tsiprasovi za podpory opozice prosadit schválení záchranného programu. Řekové se tak dostali zase o krok blíže k balíku 86 miliard EUR, který jim věřitelé přislíbili.

Dnešní obchodování v Evropě se po celý den pohybuje velmi blízko otevíracích cen, převážně v mírně negativním pásmu. Například německý index DAX se krátce před koncem obchodování pohybuje se ztrátou 0,3 % těsně pod hranicí 11.000 bodů.

Velmi zajímavé zprávy se objevily na parketu pražské burzy, když bylo zveřejněno rozhodnutí o zařazení společnosti Pegas Nonwovens do indexu MSCI Czech Republic. Vzhledem k tomu, že se spíše čekalo zařazení Philip Morris ČR nebo O2 ČR, jde pro titul o velmi pozitivní zprávu. Akcie znojemské firmy reagují růstem o 9,4 % a obchodují se za 929 CZK. Účast v indexu je totiž prestižní záležitost a společnost se díky tomu dostane do zorného pole zahraničních fondů.

Trh s černým zlatem nadále zůstává pod tlakem. Díky kombinaci vyšší produkce ropy a obavám z čínské ekonomiky a její budoucí poptávce se ropa WTI v noci na dnešek dostala až na 41,35 USD za barel, což představuje nejnižší cenu za šest a půl roku. Dnes však došlo k mírnému zklidnění situace a komodita se vrátila nad 42 USD za barel.

Celkově jsme dnes zažili klidnější seanci za nižších než obvyklých zobchodovaných objemů a nižší volatility než bylo v posledních dnech zvykem. Zejména německé akcie zůstávají atraktivně oceněny a s blížícím se koncem prázdnin bude čas, kdy se investoři začnou vracet na trhy a s nimi se zcela jistě zvednou objemy a pravděpodobně i ceny akciových indexů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE