Pegas Nonwovens: Predikce výsledků hospodaření za 2Q 2015

26.08.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Pegas Nonwovens zveřejní své hospodářské výsledky za druhý kvartál letošního roku již zítra, a to ještě před začátkem obchodování na pražské burze. V 17:00 SELČ začne tradiční konferenční hovor mezi managementem a analytiky.

V posledních měsících se ve společnosti odehrálo hned několik významných korporátních událostí, které zásadním způsobem ovlivnily cenu akcií firmy. Máme na mysli zejména realizaci dalšího kola emise dluhopisů, jimiž byl zčásti refinancován stávající bankovní dluh a další část takto získaných prostředků bude použita k financování programu zpětného odkupu vlastních akcií. Emise dluhopisů i rozhodnutí o buybacku však proběhlo až během třetího čtvrtletí a na výsledky za 2Q by tak tyto události neměly mít vliv.

Očekáváme, že výroba firmy nebyla v průběhu 2Q poznamenána žádnými mimořádnými vlivy v podobě delších odstávek a produkce by tak měla být na obdobných úrovních jako během 1Q. Konkrétně kalkulujeme s meziročním růstem výroby o 5,7 % na 26,1 tun.

Mechanismus přenosu cen vstupního materiálu by se měl na číslech za 2Q projevit negativně vzhledem k postupnému nárůstu cen polymerů zaznamenanému během tohoto období. Tržby byly přitom ještě realizovány na základě nižších cen z 1Q. V nákladech se již postupné navyšování cen polymerů pravděpodobně projeví, což vyústí v meziroční pokles EBITDA marží o odhadovaných 1,7 pb. Takto slabá ziskovost bude více než neutralizovat velmi solidní data za 1Q a celková efektivita za 1H tak v meziročním srovnání poklesne.

Provozní zisk by měl v meziročně oslabit ještě výrazněji než EBITDA, a to zejména kvůli očekávanému až 93% y/y nárůstu osobních nákladů z titulu přecenění opčního akciového plánu na reálnou hodnotu.

Celkově tedy očekáváme poměrně slabou sadu reportovaných výsledků, nicméně tržní predikce je ještě o něco skeptičtější. Pokud dojde k realizaci tohoto temnějšího scénáře, nepřekvapilo by nás, kdyby management přikročil k redukci svého celoročního výhledu.

Neméně zajímavý bude i případný komentář managementu ohledně plánované dostavby egyptského výrobního závodu. Tedy k události, s níž investoři již prakticky počítají. Dle našeho názoru však ještě konečné rozhodnutí nepadne.

Kompletní predikce ke stažení \"zde\" zde (389,72 KB)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE