Trhy pod taktovkou výsledkové sezóny

20.10.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Americké akciové trhy se od počátku týdne nesly v medvědí náladě, trend se ale na konci včerejšího obchodního dne obrátil. Nejdůležitější události tohoto týdne navazují především na probíhající výsledkovou sezónu, když včera reportovala i poslední z velkých bank – Morgan Stanley. Index Dow Jones i S&P 500 včera uzavřely na zelené nule, dnes ale zámořské trhy otevírají v červených číslech.

Za horším výsledkem Morgan Stanley stojí především vyšší volatilita akciových trhů po celém světě. Přestože se Morgan Stanley zaměřuje především na asset management, spadly akcie během posledních tří měsíců o celých 19 %. Jedno procento ztratil i těžař Halliburton, ač svým reportovaným ziskem předčil očekávání investorů. Pokles ropy o 3 % měl vliv i na ostatní těžaře – jmenovitě Rio Tinto odepsalo 1,6 %, BHP Billiton 2 %, Glencore 1,8 %, Anglo American pak 1,6 %. V tomto případě se tedy vyplatila sázka na letecké přepravce (Delta Air Lines ve třetím kvartále připsala +9,2 %, EasyJet +14,9 %), kteří tak těžily z nízkých cen ropy.

V tomto týdnu má reportovat své výsledky hospodaření za 3Q celkem 118 společností (z indexu S&P 500), dnes dojde ke zveřejnění výsledků těchto firem: Lockheed Martin, Harley Davidson (akcie padají o 12 % po snížení celoročního prodejního cíle), United Technologies (+2,5 % po zveřejnění 12 mld. USD buybacku), Verizon (aktuálně +1,5 % po pozitivních výsledcích), Chipotle Mexican (22:00) a Yahoo! (22:05). Nejzajímavější byla doposud reakce firmy Sandisk, která potvrdila spekulace o možném převzetí společnosti kupcem Western Digital. Akcie posílily v reakci na tuto zprávu o 11 % na 77,5 USD.

Ze zajímavých korporátních událostí stojí dále za zmínku Société Générale, druhá největší veřejně obchodovaná banka ve Francii, která v rámci svého dvouletého programu úspor v objemu 850 milionů eur hodlá zrušit přibližně 2000 pracovních míst. Akcie této banky aktuálně odepisují více než 1 %. Zítra se můžeme těšit na vstup na burzu jednoho z nejočekávanějších titulů roku 2015 - společnosti Ferrari. Titul se začne obchodovat na německé Xetře v 15:30 zároveň s otevřením trhu v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE