Pravidelný týdenní komentář k trhu

23.10.2015 | , J & T
INVESTICE


Uplynulý týden byl o relativním překvapení z dílny ECB, o pátečním snížení úrokových sazeb ze strany Číny (PBOC) a o výsledkové sezóně za 3Q15 nejen v USA. Čtvrteční zasedání ECB nepřineslo změnu sazeb ani aktuálního programu QE, ale komentář pana Draghiho byl výrazně více holubičí než trh čekal. Šéf ECB naznačil, že banka může využít další nástroje pro uvolněnější měnovou politiku. Současně uvedl, že již prosincové zasedání bude rozhodovat o navýšení uvolnění. Někteří členové ECB dle zápisu požadovali další uvolnění již na aktuálně proběhnuvším zasedání. Výrazně holubičí vyznění zasedání bylo vzpruhou pro evropské akcie a naopak dostalo pod tlak euro. V pátek pak další dílek do skládačky měnových uvolnění přidala Čína, která netradičně před víkendem snížila svoji základní úrokovou sazbu. Výsledková sezóna pokračovala relativně solidním sledem výsledků a rovněž pomohla k pozitivnímu vyznění týdne. Domácí index PX zakončil týden na 986 bodech, což znamenalo růst o 1,6 % t/t.   
  
Z domácích zpráv jsme se zaměřili na výsledkovou sezónu. V pondělí zveřejnilo výsledky O2 CR, které pozitivně překvapilo. Provozní zisk EBITDA s 2,7 mld. Kč (+24,7 % r/r) překonal odhady 2,5 mld. Kč především kvůli větší než očekávané úspoře nákladů. Vedle samotných čísel společnost představila dividendovou politiku. O2 CR bude vyplácet 90-110 % čistého zisku na hrubé dividendě (oček. 100 %), současně spustí vlastní odkup akcií do výše 10 % kapitálu či 8 mld. Kč. S odkupem je spojeno i navýšení zadlužení až do výše 8 mld. Kč (celkově tedy do úrovně 15 mld. Kč). Není stále jasno, jestli na odkupu bude participovat i PPF. Sice se PPF vyjádřila, že hodlá nadále podporovat volnou obchodovatelnost O2 CR, ale současně připouští, že se bude nabídkou odkupu zabývat. Při absenci participace ze strany PPF hrozí scénář, že by O2 CR mohlo být vykoupeno z trhu. Management se nějak nezmínil o potenciálu mimořádné dividendy z emisního ážia (38,4 Kč/akcii). Titul zakončil páteční obchodování na 229,9 Kč (-1,1 % t/t).
 
Ve čtvrtek zveřejnil čísla za 3Q15 Unipetrol. I přes havárii v Chemparku dokázal Unipetrol vykázat 24,7% růst r/r EBITDA na 2,5 mld. Kč, což překonalo odhady 2,3 mld. Kč. Nicméně neplánovaná odstávka, která se stala po mimořádné události 13. Srpna, bude trvat do července příštího roku, kdy by měla být zprovozněna ethylenová jednotka z 65 %, plný výkon se čeká v říjnu. To je delší prostoj než náš odhad cca půl roku. Unipetrol oznámil, že odhaduje ušlý zisk na etylenové jednotce, který není pokrytý pojištěním jen ve 3Q15 na 1,6 mld. Kč (cca 9 Kč na akcii). Společnost je pojištěna, ale zatím není jasné, jaké plnění dostane. Celkově smíšené informace znamenaly zakončení týdne na 149,5 Kč (-1,8 % t/t).
 
Koaliční strany nedaly protikuřácký zákon na program jednání právě probíhající schůze parlamentu. S velkou pravděpodobností tak tento zákon nenabyde účinnosti od 1. ledna, jak bylo původně plánováno. Sice zřejmě dojde k oddálení účinnosti, ale neočekáváme jeho modifikaci či delší odložení. Akcie Philip Morris ČR zakončily páteční seanci na 11433 Kč (-1,1 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu, kromě technického NWR (-5,3 %; 0,18 Kč), byl Unipetrol (-1,8 %; 149,5 Kč). Kromě zveřejněných solidních čísel za 2Q15 společnost uvedla odhad doby odstávky na ethylenové jednotce, která byla zasažena požárem. Toto prodlení bude trvat zhruba do června 2016 či října 2016 při očekávaném plném nasazení, což je delší prodleva než jsme projektovali (zhruba půl roku). Společnost je sice pojištěna, ale není zřejmé, jak vysoká bude náhrada obzvláště v prostředí rekordně vysokých marží. Delší prostoje, zřejmě ušlé zisky v prostředí vysokých marží a nejasné pojistné pokrytí znamenali prodejní tlak na akcii.
 
Technicky nejvíce rostoucí akcií týdne byl Stock (+5,3 %; 71,7 Kč). Nicméně zde se neobjevily žádné relevantní informace. Druhou nejvíce rostoucí akcií týdne byla VIG (+4,0 % na 797,9 Kč). Za růstem finančních titulů v Evropě včetně VIG je především holubičí vystoupení šéfa ECB  Draghiho. Potenciálně další a širší měnové uvolnění v Evropě bude znamenat další růst cen dluhopisů, což bude mít pozitivní vliv na přecenění současných pozic, které jsou drženy především ve finančních institucích.  
 
Příští týden bude pokračovat výsledková sezóna, ale očekáváme, že zájem investorů se bude upínat především ke středečnímu zasedání amerického Fedu. Vzhledem k holubičímu vyznění ECB a relativně nečekanému kroku čínské PBOC se bude sledovat, jestli vyznění zasedání Fedu bude opětovně spíše holubičí, jako na posledním zasedání a zda se stále bude Fed držet šance pro zvýšení sazeb ještě v letošním roce. Aktuální nastavení trhu je, že zvyšování sazeb se přesune zřejmě až do 1-2Q2016. Celkově očekáváme nervózní obchodní týden s vyčkáváním na středeční Fed. Potvrzení holubičí rétoriky by mělo být pozitivním signálem pro akciové trhy. Domácí akciový trh je ve středu zavřený z důvodu státního svátku.
 
Z domácích zpráv bude pokračovat výsledková sezóna úterní CME. Zde očekáváme provozní zisk EBITDA za 3Q15 na úrovni 12,9 mil. USD (po 2,9 mil. USD v roce 2014) a čistý zisk -8,3 mil. USD. Úroveň čistého zisku bude jednorázově pozitivně ovlivněna rozpuštěním opravné položky na údajný nedoplatek daní v Rumunsku (30 mil. USD). Očekáváme, že by společnost mohla opětovně lehce navýšit výhled na EBITDA ke konci roku, jako tomu bylo v předešlém kvartálu. Z tohoto důvodu, pokud se naplní očekávání, bychom očekávali mírně pozitivní reakci.
 
Z makroekonomického výhledu se pro příští týden v USA zaměříme na úterní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. -1,2 po -2,0 % m/m) a index spotřebitelské důvěry (oček. 102,4 po 103 bodech), středeční zasedání FOMC, čtvrteční HDP za 3Q15 (oček. +1,4 po +3,9 % q/q) a páteční index spotřebitelského sentimentu univerzity v Michiganu (oček. 92,5 po 92,1 bodu). V Německu budeme sledovat pondělní indexy IFO, kde se čeká opětovně mírný pokles ve všech složkách.
 
 
 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE