Pravidelný týdenní komentář k trhu

06.11.2015 | , J & T
INVESTICE


Relativně poklidný týden byl charakterizován čekáním na páteční data o americké měsíční zaměstnanosti. Americké indexy se vyšplhaly blízko svým historickým maximům již v první polovině týdne a zde setrvaly až do pátečního obchodování. Páteční lepší data z trhu práce přinesla na trh mírné vzrušení, ale výraznější ústup z pozic se nekonal. Šéfka Fedu Yellenová svým středečním vystoupením před americkými zákonodárci dále potvrdila jestřábí vyznění nedávného zasedání americké centrální banky, na což reagoval pozitivně především dolar a naopak dále se propadlo zlato. Výsledková sezóna pokračovala relativně solidními čísly (viz. Facebook, Time Warner, Allergan či Ralph Lauren) a lehce narovnala celkový pohled na dosavadní průběh. Domácí index PX zakončil týden na 988 bodech, což znamenalo růst o 0,5 % t/t.   
 
Z domácích zpráv jsme se zaměřili na výsledkovou sezónu. Ve čtvrtek reportovala svá čísla za 3Q15 Komerční banka (KB). Společnost vykázala čistý zisk 3,25 mld. Kč (-1,0 % r/r), čímž naplnila konsensus trhu s 3,3 mld. Kč. Z dalších zpráv KB potvrdila svůj záměr vyplácet 80-100% čistého zisku jako dividendu na nejbližší dva roky. Titul zakončil týden na 5079 Kč (-0,4 % t/t).
 
Rovněž ve čtvrtek zveřejnila své výsledky za 9M15 Fortuna. Ta s 17,7 mil. EUR (-20 %) překonala odhady trhu 16,3 mil. EUR. Důvodem lepších hodnot byly především pro společnost příznivé výsledky sportovních utkání, což se odrazilo na lepších maržích. I přes silnou výkonnost 3Q Fortuna ponechala v platnosti svůj celoroční výhled (pokles EBITDA o 25-30 % r/r). Titul zakončil páteční seanci na úrovni 77 Kč (+5,1 % t/t).  
 
V pátek pak výsledková sezóna pokračovala Erste Group. Ta s čistým ziskem 277 mil. EUR (po loňské ztrátě 554 mil. EUR) překonala odhady 216 mil. EUR. Důvodem byly výrazně nižší opravné položky (pokles nesplácených úvěrů) a ostatní náklady (lepší přecenění některých fin. aktiv). Titul zakončil páteční seanci na 762,8 Kč (+5,1 % t/t).
 
Skupina PPF oznámila, že navrhuje CETINu svolání valné hromady, která bude rozhodovat o vytěsnění (tzv. „squeeze-out“) minoritních akcionářů společnosti. PPF navrhuje cenu vytěsnění na 172,4 Kč/akcii, což je výsledek stanovený nezávislým znaleckým posudkem z dílny Ernst & Young. Jen připomínáme, že v dobrovolné nabídce PPF nabídla za akcie CETINu 176 Kč/akcii. Titul zakončil týden na 172,1 Kč (+1,1 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií uplynulého zkráceného týdne byl Pegas Nonwovens (-2,5 %; 750,9 Kč). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná zpráva. Je patrné, že investoři stále zvažují, zda současné úrovně jsou vhodné k nástupu či nikoliv a zda je možné, že by opětovně došlo k přeřazení v rámci indexů MSCI (oznámení 12.11.). Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Fortuna (+5,1 %; 77 Kč). Fortuna zveřejnila lepší než očekávaná čísla za 3Q15. Výrazně konzervativní výhled (pokles EBITDA o 20-30 % r/r) byl sice potvrzen, ale očekáváme, že investoři věří v jeho překonání.  
 
Příští týden není před investory žádná důležitější informace ze světa monetární politiky a tak se investoři zaměří na tradiční makroekonomické ukazatele a na pokračování výsledkové sezóny. Očekáváme relativně neutrální týden bez výraznějšího trendu. Trh se po posledních makrodatech a prohlášeních šéfky Fedu jasně nastavil na zvyšování amerických sazeb v prosinci a zdá se, že mu tolik nevadí. Zřejmě se očekává, že půjde o jedno zvýšení, které americká ekonomika je schopna utáhnout.  
 
Z domácí výsledkové sezóny se bude sledovat středeční ČEZ a čtvrteční PLG. V případě ČEZu očekáváme provozní zisk EBITDA na 13,5 mld. Kč (-9,0 % r/r). Důvodem pro pokles jsou nižší ceny elektřiny obecně a rovněž odstávky jaderných bloků (nižší výroba). Očekáváme, že společnost může upravit směrem dolu své celoroční cíle díky zveřejněným odstávkám. Právě díky potenciálu snížení výhledu jsme více ostražití.  
 
Ve čtvrtek bude zveřejňovat své výsledky, respektive údaj o tržbách PLG (Pivovary Lobkowicz). Zde se kromě samotného čísla (růst ve 3Q by měl dle komentáře managementu výrazně zrychlit z 1,5 % za 1H15) zaměříme především na potenciál ohlášení spuštění nabídky povinného odkupu ze strany nového majoritního vlastníka za cenu 208 Kč/akcii.  
 
Z makroekonomického výhledu se pro příští týden v Číně zaměříme již na víkendová data o zahraničním obchodu, kde se čekají další poklesy (export -3,2 % a import -15,2 %). Ve středu pak budeme vyhlížet data z průmyslové produkce (oček. +5,8 po +5,7 % r/r). V USA se zaměříme na páteční maloobchodní tržby (oček. +0,3 % po +0,1 % m/m) a spotřebitelský sentiment univerzity Michigan (oček. 91 po 90 bodech). V Německu se zaměříme na páteční HDP za 3Q (oček. +0,3 po +0,4 % q/q).
 
 
 
 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE