Květen je tu a nervozita investorů s ním

06.05.2016 | , Cyrrus
INVESTICE


Jaro je tu a vedle kvetoucích stromů opukají také informační servery, a to otřepanou frází \"Sell in May and Go Away\". Měli bychom tedy, jak rčení nabádá, v květnu uzavírat pozice a na prázdniny se trhu vyhnout? V posledních třech letech se květnové výprodeje nedostavily a akciové trhy naopak zajímavě posilovaly. Letos však investorům všudypřítomné květnové pyly příliš nevoní. Především evropské indexy mají tendenci od začátku týdne klesat a dnešek nebyl výjimkou. Německý index DAX byl po většinu dne zbarven do červena a pohyboval se kolem úrovně 9.800 bodů (-0,5 %). Trhy v zámoří dnes taktéž mírně klesají, ovšem volatilita je tradičně nižší než v Evropě. Index S&P 500 dnes otevírá přibližně na úrovni 2.036 bodů (-0,35 %).

Za zmínku stojí, že v kontrastu k vývoji na trhu cílové ceny na indexech DAX i S&P 500 spíše rostou. Jsou tedy současné poklesy opodstatněné, nebo se naopak jedná o zajímavou nákupní příležitost? Podle mého názoru je pravděpodobnější druhá varianta. Index DAX se navíc dle indikátoru RSI dostává do pásma lehké přeprodanosti a určitou podporou by mu měl být i support se dolní hranici počínajícího růstového trendu.

V rámci korporátní sféry dnes osvěžení zažili investoři na pražské burze, kde se začalo obchodovat s akciemi MONETA Money Bank. Primární úpis proběhl na ceně 68 CZK a podobné úrovně se akcie držela během celého dne. Raketový růst se zatím nedostavil a akcie tak má nadále prostor ukázat svůj dlouhodobější potenciál.

Během psaní tohoto komentáře trhy, zdá se, vyslyšely tajné přání mnoha investorů a před víkendem přeci jen velkou část poklesů odmazávají. Index DAX dokonce mírně zezelenal (9.890 b.; +0,4 %). Osobně věřím, že i přes kostrbatý start květen ještě nekončí a trhy mají dostatek pozitivního fundamentu, od kterého se můžou odrazit výše.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE