ČR - Průmysl dál naznačuje zvolnění tempa, nezaměstanost pokračuje v poklesu, zahraniční obchod v rekordním přebytku

09.05.2016 | , J & T
INVESTICE


Průmyslová výroba – březen
Průmyslová výroba v březnu podle očekávání stagnovala (+0,6 % r/r). Neočištěný růst snižovaly kalendářní vlivy (-1 pracovní den), sezónně očištěná průmyslová vzrostla o 1,4 % m/m a tempo meziročního růstu zrychlilo na 3,5 % (1,6 % v únoru).
Poslední měsíce výsledky průmyslu ovlivňuje několik jednorázových faktorů (odstávky, kalendářní vlivy), ale i tak je patrnější mírné zvolnění tempa růstu. V březnu poprvé po 3 letech klesly nové zakázky (-1 % r/r), když předchozí měsíce jen zpomalovaly. Ve stejném duchu vyznívá i zpomalení předstihových ukazatelů (např. index nákupních manažerů). Na domácí průmysl pravděpodobně dopadá předchozí zvolnění průmyslu v západní Evropě (Německo). Z hlediska oborů nedošlo k žádné změně, na jedné straně se dál dařilo výrobě aut (11 % r/r; příspěvek k růstu 2,0 p.b.), naopak odstávky negativně stále ovlivňují chemický průmysl (-18 % r/r).
Za celý letošní rok očekáváme průměrný růst průmyslu kolem 3 % (vloni 4,6 %).
 
Obchodní bilance – březen
Obchodní bilance v březnu skončila podle očekávání s přebytkem 21,7 mld. korun (17,7 mld. v březnu 2015). Dynamika zahraničního obchodu poslední měsíce zvolnila, v březnu dokonce kvůli kalendářním vlivům (-1 pracovní den) exporty meziročně klesly o 2,5 %, ale vše kompenzoval ještě větší pokles dovozů (-4,1 %). Na nižších dovozech ale i nárůstu celkového přebytku měla vliv levná ropa. Schodek v obchodu s ropou se meziročně snížil o 2,5 miliard korun. Z hlediska regionálního členění exporty klesly jak v obchodu s partnery v Evropě (-2 %), tak i mimo Evropu (-4 %).
Za první čtvrtletí dosáhla obchodní bilance kumulativní přebytek 69 mld. korun, což je nejvíce v historii a téměř o 15 mld. více než vloni. Pro celý letošní rok očekáváme přebytek na úrovni 135 mld. korun (3 % HDP).
 
Nezaměstnanost – duben
Míra nezaměstnanosti v dubnu podle očekávání klesla o 4 desetiny na 5,7 %  (6,7 % dubnu 2015). Trh práce zůstává ve velmi solidní kondici, dubnový pokles byl opět o 1 desetinu vyšší, než kolik odpovídá sezónnosti. Pokračující růst ekonomiky odráží jak podprůměrné nové registrace na úřadech práce (43,6 tis. osob vs. průměr 48 tis.), tak naopak nadprůměrné nástupy do nového zaměstnání (53,7 tis.).  Počet volných pracovních míst se poprvé od roku 2008 dostal na dosah mety 125 tis. (vs. 117 tis. v březnu).
Míra nezaměstnanosti by měla v dalších měsících klesnout až na 5,2 %, celoroční průměr očekáváme 5,6 % (vloni 6,5 %).
 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE