Dnešní obchodování přineslo pro investory pozitivní zakončení týdne

13.05.2016 | , Cyrrus
INVESTICE


Německý akciový index DAX i přes poklesy v ranních hodinách se z hodnoty 9.821 bodů postupně dostává až k psychologicky významné hranici 10.000 bodů. Růst Německého HDP za 1Q dopadl lehce nad očekávání, zároveň jde o nejrychlejší růst německé ekonomiky za poslední dva roky. Domácí spotřeba s přehledem pokryla nedostatečné výsledky čistého exportu a spolu s příznivými makrodaty z USA podpořila sentiment investorů před tamním prodlouženým víkendem. V pondělí se na Německých trzích neobchoduje z důvodu státního svátku.

Americký index S&P 500 lehce koriguje na hranici 2.060 bodů a klesá tedy již třetím dnem v řadě. Zajímavý je vývoj těžebních firem v USA, kde stále pokračuje vlna bankrotů. Letos jich zkrachovalo již 130 s celkovým dluhem 44 mld. USD. Ani ropa poblíž 46 USD/barel jim očividně příliš nepomáhá, přičemž se odhaduje, že pro ziskovost tohoto odvětví v USA by byly zapotřebí ceny alespoň nad 60 USD/barel. Velmi důležité bude pro ceny ropy zasedání OPEC k 2. červnu 2016.

Na pražské burze stojí za zmínku pohyb akcií společnosti MONETA Money Bank, které od IPO přidaly již 8 % a nadále se předpokládá jejich pozvolný růst až k cílovým cenám nad 80 CZK. Dále bych rád zmínil akcie společnosti Bouygues. Firma překvapila svými hospodářskými výsledky, a to jak na úrovni výnosů, tak i na úrovni čistých zisků. Titul dnes díky tomu připisuje 3,4 % na 29,9 EUR.

Osobně si myslím, že závěr týdne lze vnímat pozitivně. Očekávám pozvolný růst akciových trhů v příštím týdnu v očekávání zasedání centrálních bank a sdružení OPEC. Nicméně není důvod vyčkávat a naopak je potřeba využít značný prostor, který mají trhy k růstu do očekávaných hodnot na konci roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE