Na summitu G7 se může diskutovat potenciální zavedení cel na export oceli z Číny

26.05.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Lídři skupiny G7 již dlouho oznamují vůli spolupracovat v otázce snížení přebytku komodit v čínské ekonomice, nicméně ještě nedošlo ke stanovení konkrétních cílů. Představitelé japonské vlády oznámili, že se nyní diskutuje o konkrétním přebytku na trhu s ocelí.

Otázka čínských exportů by se, v souvislosti s krizí západních ocelářských společností, měla na summitu G7 řešit ve čtvrtek. Podle jednoho z evropských lídrů Junckera se čínský přebytek produkce oceli rovná dvojnásobku produkce oceli v Evropě. Juncker řekl, že by mohla EU reagovat opatřením na čínské exporty oceli. Juncker dále zmínil, že členové EU a jiné země mají právo na ochranu ocelářského průmyslu.

Čínský deník China Daily reagoval na poslední signály ohledně zavedení opatření tím, že se jedná protekcionismus a zabránění konkurence v průmyslu. Podle čínského ministerstva zahraničí je přebytek produkce oceli globálním problémem a nedává žádný smysl, aby se dávala všechna vina na čínské ocelárny.

Evropské ocelárny dnes silně posilují, například ArcelorMittal (MT) posiluje o 7,6 % na 4,87 dolaru. Německá společnost ThyssenKrupp (TKA) připisuje 3,5 % na 19,80 EUR.

Zdroj: Bloomberg, Financial Times


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE