Vybírání zisků zasáhlo nejvíce pražskou burzu

10.06.2016 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní obchodní seance se nese v duchu poměrně výrazné nervozity. Příští týden bude velmi ostře sledované nejen zasedání amerického Fedu, ale i schůze bankéřů Bank of Japan. Pozornost na sebe pravděpodobně strhnou i poslední předvolební průzkumy před britským referendem, které proběhne 23. 6. 2016. Jeden z nově zveřejněných průzkumů dnes dolehl i na burzovní parkety. Vůbec poprvé bylo zjištěno větší zastoupení (43 %) stoupenců brexitu proti nepatrně slabšímu zastoupení (42 %) stoupenců setrvání v EU. Dnešní poklesy tak vymazaly veškeré zisky z úvodu týdne, kdy indexy rostly hlavně díky růstu cen ropy. Ropa Brent aktuálně odepisuje 1,75% a obchoduje se u 51 USD a ropa WTI odepisuje také 1,75 % a obchoduje se u 49,7 USD.

Německý Index DAX aktuálně ztrácí 2,4 % a obchoduje se na 9.850 bodech. Nejhorší sentiment je na finančních titulech, které jako celý sektor odepisují již přes 2 %. Nedaří se ani aerolinkám Deutsche Lufthansa, jejichž akcie odepisují 5 % a obchodují se u 11,4 EUR. Hlavním důvodem je odchod finanční ředitelky Simone Menne, která se údajně chce se věnovat individuální kariéře. Je to velmi překvapivé rozhodnutí, neboť byla odbornou veřejností velmi dobře vnímána a dříve nebo později se s ní počítalo na funkci generální ředitelky celé firmy.

Silný pokles se dostavil i na pražskou burzu, která ztrácí nejvíce z regionu. Index PX odepsal 3,4 % a obchoduje se tak pod 840 body. Akcie Erste Group bank odepsaly téměř 6 % (576 CZK) a jsou tak v čele poklesu, který zastihl všechny tituly vyjma likérky Stock Spirits Group. Její akcie se drží u 56,5 CZK a připisují 0,7 %. Již několikrát jsme se v minulosti přesvědčili, že letní měsíce nemusí být na burzovních parketech vždy \"okurkovou sezónou\". Alespoň do britského referenda tak očekávám zvýšenou volatilitu, která může nabídnout zajímavé příležitosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE