ANALÝZA: Karta investic se obrací, zlotý dává koruně flek

17.05.2005 | , Reuters
INVESTICE


Investoři uvažují o nákupu zlotých za české koruny poté, co se v Polsku snížila politická rizika a české úrokové sazby se znovu dostaly pod úroveň sazeb v eurozóně.

Zlotý dosáhl počátkem března dvouletého maxima okolo 7,6840 koruny, než spadl o 8 procent a stal se s příchodem celosvětové averze vůči riziku nejvíce postiženou měnou. Ale teď se může karta obracet ve prospěch zlotého, protože investoři mají znovu chuť riskovat a parlamentní hlasování z minulého čtvrtka odstranilo riziko předčasných polských voleb. Volby se teď budou konat zřejmě v září či říjnu. Analytici z firmy Calyon doporučují, aby se nyní u zlotého zaujímaly dlouhé pozice proti koruně.

"Je diskutabilní, zda bude ekonomický růst v Česku letos silnější než v Polsku, a vzhledem ke srovnatelným fundamentálním faktorům pokles (českých) výnosů činí dlouhou pozici ve zlotém proti koruně atraktivní," řekla Claire Dissauxová z Calyonu. Dissauxová dodala, že v příštích třech měsících existuje prostor k růstu křížového devizového kursu zhruba na 7,8 koruny vzhledem k jejím prognózám pro kursy euro/zlotý a euro/koruna.

Situace na české politické scéně se s příchodem kabinetu premiéra Jiřího Paroubka také zklidnila, když se rozplynuly obavy z možného kolapsu vládnoucí koalice. Jenže Česká národní banka v dubnu nečekaně snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů, což by mohlo být jazýčkem na vahách. Klíčové sazby klesly pod úroveň sazeb v eurozóně na rekordní minimum 1,75 procenta. To znamená, že většího výnosu se teď dosáhne, když se u zlotého zaujme dlouhá pozice proti koruně a ne proti euru. Polská klíčová sazba se nachází na 5,5 procenta. Když se naposledy české sazby dostaly pod úroveň v eurozóně, koruna oslabila vůči euru skoro o 10 procent za období o něco málo přesahující 6 měsíců.


Ochota riskovat

Analytici nicméně uvedli, že navzdory mírnému oživení kursu zlotý/koruna se neobjevily žádné signály, že by do této transakce byly investovány větší objemy finančních prostředků. Možná to bude vyžadovat příznivější vnější prostředí. Rozvíjející se trhy jsou od počátku března pod tlakem poté, co se začaly šířit spekulace, že Federální rezervní systém zvažuje rychlejší zvyšování úrokových sazeb. Averze vůči riziku se ještě zvýšila kvůli údajům, že největší světové ekonomice - Spojeným státům - hrozí stagflace, tedy pomalý růst v kombinaci s rostoucí inflací. Ale lepší ekonomické ukazatele v uplynulém týdnu tyto obavy poněkud zmírnily, a tak se investoři zase po špičkách vracejí do rizikovějších, avšak výnosnějších trhů.

"Kdybychom se pohybovali v lehce odlišném prostředí, mohli jsme toho vidět víc," komentoval odliv peněz z koruny do zlotého Osman Wahid, stratég JP Morgan Chase.

"Více by toho mohlo být v budoucnu... Existuje zde možnost, že půjde o atraktivnější investici, až budou mít investoři znovu chuť riskovat," dodal.

Wahid poznamenal, že někteří hráči již využívají nízkých sazeb v Česku, aby si levně půjčovali koruny a mohli jimi financovat investice do výnosnějších oblastí regionu. Pro některé pak taková transakce slouží i jako zajištění proti potenciálním regionálním výprodejům, k nimž by mohlo dojít v případě externího šoku. Při takovém scénáři by zlotý zřejmě oslabil vůči koruně méně než vůči významnějším měnám. Někteří si ale myslí, že taková myšlenka by v praxi nemusela fungovat.

"Pokud se ve světě jakkoli zvýší averze vůči riziku, bude mít zlotý tendenci reagovat až příliš a česká koruna nebude dokonalým zajištěním," řekl Jon Harrison, stratég pro rozvíjející se trhy z firmy Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Vzhledem k tomu, že je zlotý vysoce úročenou měnou, má tendenci přitahovat spekulativnější kapitál, když investoři vyhledávají riziko. Pak se ale stává zranitelnějším vůči velkým výkyvům, které přijdou, když se ve světě zhorší nálada.


Forint a slovenská koruna 

Investoři, kteří chtějí využít českou korunu jako prostředek financování, ji budou prodávat spíše za zlotý než za forint či slovenskou korunu. Forint totiž sužují fiskální problémy Maďarska a nedávný odchod ministra financí Tibora Draskovicse je považován za špatný signál pro budoucí rozpočtová omezení, kterých je třeba před parlamentními volbami načasovanými na příští rok. Slovenská koruna možná bude dál těžit ze silného přílivu zahraničních investic, ale po sérii snížení slovenských úrokových sazeb její úročení už není považováno za atraktivní.

"Přestože vznikly určité dlouhé pozice u slovenské koruny proti krátkým pozicím u české koruny, tyto obchody neprobíhají ve velkém a dlouhé pozice ve forintu nedoporučujeme, takže skutečně zvažujeme pouze kombinaci dlouhá pozice u zlotého a krátká u české koruny," uvedl Wahid z JP Morgan Chase.

 

Autor: James Thornhill
Přeložil: Filip Tošenovský
Datum: 10.5.2005

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE