Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 23.8.2005

23.08.2005 | , Afin Brokers
INVESTICE


První obchodní den v novém týdnu se na Wall Street nesl nejprve ve znamení pozitivních informací zejména z korporátní sféry, kde byly zveřejněny zajímavé události v rámci akvizicí a fúzí. Tak se hlavní akciové indexy ocitly v plusových stavech a v této podobě vydržely až do té doby, kdy se opět cena ropy dostala nad hranici 66 USD za barel. Ta sice na této hladině nevydržela, nicméně trh jako celek nakonec zůstal alespoň v pozitivním poli (i když v nižším než byl původně na začátku seance).

Cena ropy na NYMEX tedy nakonec realizovala closing na kursu 65,45 USD za barel, poté co v průběhu dalšího nárůstu dosáhla mezidenní hranice 66,25 USD za barel a to způsobilo i částečné zkrácení razantnějšího pohybu akciových trhů vzhůru než to zpočátku vypadalo. Hlavní akciové indexy US trhu jsou tedy před úterním tradingem nastaveny takto: Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 10569,89 bodů (+10,66 bodů, resp. +0,10%) s tím, že nejvíce plusová trojčlenná skupina TOP 3 sestává z akcií Boeing (BA), Procter and Gamble (PG) a Intel (INTC). Ovšem k trojici záporných titulů FLOP 3 je třeba zařadit akcie Altria Group (MO), Disney (DIS) a AIG.

Technologický barometr Nasdaq Composite si dosáhl na hodnotu 2141,41 bodů (+5,85 bodů, resp. +0,27%). Širší index Standard and Poor´s 500 je na stavu 1221,73 bodů (+2,02 bodů, resp. +0,17%). Zobchodované objemy jsou nadále na nižších úrovních, což dokládá zobchodovaný objem na NYSE v počtu 1,2 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,3 mld kusů akcií.

Vzhledem k tomu, že v současné době se na trhu nevyskytuje nijak zásadní množství informací a zpráv (spíše se jedná o nedostatek), trh tedy nemá z čeho čerpat určitou inspiraci a směřovat tím správným směrem ve výraznějším vyjádření. Rovněž z nedostatku rozhodujících investorů a určité letně-pozdní letargie trhů může trh trpět nadprůměrnou volatilitou. To se právě ukázalo například včera a není vyloučeno obdobné pokračování v dalších dnech. V segmentu trhu státních dluhopisů americké vlády se benchmarkový titul 10Y Treasury Note pohybuje na výnosovém procentu 4,215% p.a. v důsledku pohybu cen těchto fixně zúročených instrumentů US kapitálového trhu nahoru.

Několik slov k oznámeným akvizicím či fúzím: čínská firma CNPC International Ltd. se dohodla na převzetí firmy PetroKazakhstan Inc. (PKZ) v dealu za 4,18 mld USD. Nákupní cena akcií se rovná 55 USD za akcii a tak representuje 21% prémii nad páteční uzavírací cenou (closing price). Dále firma OSI Pharmaceuticals (OSIP) oznámila koupi firmy Eyetech za 935 mil. USD. Rovněž je třeba zmínit, že firma Whirlpool Corp. (WHR) vyhrála bitvu o převzetí svého rivala Maytag (MYG) a zaplatí za to 2,7 mld USD ve formě cash and stock. Dnešní makroukazatele dle ekonomického kalendáře budou mít na programu jediný ukazatel a to Existing Home Sales za červenec (očekává se 7,25M).

Na forexovém trhu se cross rate EUR/USD pohybuje kolem hranice 1,2247 a dolar vůči yenu je 109,86. Zlato na NYMEX stojí 440,0 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent má cenu 64,75 USD za barel a Light Sweet Crude Oil September Delivery je za 65,89 USD za barel. Afin Brokers, a.s. Ing. J. Stoulil

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE